Hlavní obsah

Smrt se nepoutá, vy byste měli!

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Pásy jsou sexy. Smrt se nepoutá! Tak takovými slogany vtrhla v červnu mezi řidiče v České republice mediální kampaň propagující bezpečnost na silnicích. O nutnosti této kampaně hovoří statistiky, které říkají, že v roce 2003 na našich silnicích zahynulo 200 řidičů, kteří nebyli připoutáni, 132 spolujezdců na předních a zadních sedadlech.

Foto: Botanická zahrada Troja

Obří Attacus atlas

Článek

Domácí řidiči používání bezpečnostních pásů ve velkém podceňují zejména v obci, kde se poutá jen 46 procent řidičů, což je po Maďarsku s 35 procenty nejméně v celé Evropě.

O něco lepší je situace mimo obce, kde časem zbytečně nešetří 62 procent řidičů. I to je však ve srovnání s ostatními zeměmi nízké číslo. S výjimkou Maďarska a Belgie se mimo obce poutá ve většině zemí více než 85 procent řidičů.

Používání bezpečnostních pásů na dálnicích pak řidiče v České republice s 81 procenty řadí nad průměr. Avšak přesto zaostávají například ze Německem, kde se na dálnicích poutá 98 procent řidičů.

Pád ze 3. patra rukama neudržíte

Řidiči a spolujezdci ignorují nebezpečí, které na ně číhá především v obcích. Argumenty o tom, že se řidiči nepoutají proto, že v obci mohou narazit maximálně v rychlosti 50 km/hod a to je velmi malá rychlost, pramení z neznalosti.

Pokud se totiž nepřipoutáte a havarujete ve zmíněné rychlosti, pro tělo řidiče bude mít takový náraz stejný účinek jako pád ze třetího patra. A to už se rukama zapřenýma o volant opravu udržet nedá.

Vrah na zadním sedadle

Nebezpečí nečíhá na řidiče pouze tehdy, když vezmou do auta neznámou osobu a ta se posadí na zadní sedadlo. Je to hledaný zločinec? Daleko větším nebezpečím může být třeba vlastní syn, který na zadním sedadle nepoužije bezpečnostní pás. Při havárii totiž může jeho tělo vymrštěné nárazem způsobit těžká zranění osobě sedící na předním sedadle.

Statistiky jsou v případě spolujezdců více než alarmující. Osoby na zadních sedadlech se při jízdě na dálnici poutají v České republice jen v necelých 29 procentech případů. Mimo obec využívá bezpečnostních pásů pouze 14,4 procenta lidí a v obci hrozivých 9,1 procenta.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám