Hlavní obsah

Škoda vyrobila čtyři milióny fabií

Novinky, maž

Mladoboleslavská automobilka přesně v polovině června oznámila, že vyrobila čtyři milióny fabií všech tří generací. Zároveň na ten samý den připadá oslava půlmiliónté vyrobené fabie poslední, tedy třetí generace.

Foto: Škoda Auto

Výroba fabie v Mladé Boleslavi

Článek

První generace malého vozu, který v českých podmínkách uměl simulovat i rodinné auto, se poprvé představila v roce 1999 na autosalonu ve Frankfurtu. Koncern ji tehdy dal nejlepší možnou techniku (platformu A0), kterou v té době neměl ani Volkswagen Polo. A analogicky nyní čeká fabia na novou generaci, která dostane techniku z již představeného Seatu Ibiza a VW Polo, jehož poslední generace se ukáže již za několik hodin.

První generace fabie se vyráběla jako hatchback, kombi a sedan. Druhá generace, jež měla společný základ s roomsterem, se vyráběla v letech 2007 až 2014. Nepopulární karosářská verze sedan zmizela, vyráběly se kombi a hatchback. Stejně jako u první generace byla v nabídce sportovní verze RS, tentokráte již benzínová, ale pouze s automatickou převodovkou. Verze RS se u třetí generace nenabízí, pouze paket Monte Carlo.

Současná fabia se vyrábí od roku 2014, jako hatchback a kombi. Nová generace dostane platformu MQB A0.

Foto: Škoda Auto

Všechny generace Škody Fabia

Foto: Škoda

Škoda Fabia I

Foto: Škoda Auto

Modelová řada Fabia je od června 2013 k dispozici v metalickém odstínu Race (modrá).

Foto: Škoda

Škoda Fabia (2014)

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám