Hlavní obsah

Škoda ukazuje novou fabii na designérských nákresech

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Nová Škoda Fabia se před květnovou premiérou ukazuje v nákresech od designéra. Po fotografiích maskovaných prototypů ukazují skici mnohem více.

Foto: Škoda Auto

Škoda Fabia čtvrté generace na nákresu

Článek

Škoda poutá na premiéru svého malého hatchbacku tradičně fázovaně. Přehled o tom, jak bude novinka vypadat, dají designérské skici.

Redaktor Novinek si již sériovou verzi bez maskovaní prohlédl, můžeme tedy naznačit, že skici tentokrát není nutné brát jako přehnané designové cvičení, k reálnému designu novinky mají poměrně blízko.

Za volantem nové Škody Fabia

Testy

Nová fabia je poprvé založena na modulární koncernové platformě MQB A0, čímž po letech dohání Volkswagen Polo, Seat Ibiza či Audi A1.

Mezigeneračně navíc podstatně narostla. S délkou 4107 mm je o 110 mm delší, rozvor náprav je prodloužen o 109 mm na hodnotu 2564. Jde o jeden z největších vozů své třídy, což ostatně souzní s politikou, kterou Škoda nastolila už za dob první octavie, tedy nabídnout kousek auta navíc.

Fabia 3. generaceFabia 4. generace
Délka (mm)39974107
Šířka (mm)17321780
Výška (mm)14671460
Rozvor (mm)24552564
Rozchod kol vpředu (mm)14631525
Rozchod kol vzadu (mm)14571509
Objem zavazadlového prostoru (l)330380
Maximální objem zavazadlového prostoru (l)11501190

Od novinky velkou vizuální revoluci nečekejte, především z pohledu boční siluety. Ovšem příď je výrazně tvarována, s typickým tvarem masky a zamračenými LED světlomety připomíná scalu. Naopak záď s grafikou svítilen do písmene V mi evokuje elektrický enyaq.

Za volantem Škody Enyaq iV: Výborný po všech stránkách

Testy

Designér Oliver Stefani pokračuje v motivech trojúhelníků. „Možná si všimnete, že hrany na předních dveřích tvoří motiv české vlajky,“ říká Stefani útočíc na národní city.

Fabia si chce hrát i s barvami, nabídne odlišné lakování střechy a dalších detailů. S celkovým nafouknutím vozu musí jít samozřejmě i kola, která budou mít disky od 14 až po 18 palců.

Reklama

Související témata:

Související články

Škoda představuje kodiaq po faceliftu

Největší SUV z nabídky mladoboleslavské automobilky se dočkalo modernizace. Překvapivě se obejde bez jakkoli elektrifikovaného pohonu.

Výběr článků

Načítám