Hlavní obsah

Šest věcí, které v mrazech nenechávejte v autě

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Plná láhev s nealkoholickým nápojem napadne asi každého, ale co ještě byste měli vzít do tepla bytu, stojí-li vaše auto přes noc venku v tuhých mrazech? Netýká se to jen tekutin.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Příprava auta na zimu co do zamrzání se netýká jen kapaliny do ostřikovačů a náplně chladiče, které musí být schopné zvládnout teploty hluboko pod bodem mrazu. To jsou věci, o které se člověk postará preventivně.

Je-li u vás v zimách posledních let běžně většinou kolem nuly, možná jste si zvykli řadu věcí nechávat v autě, protože je stejně mimo auto nepotřebujete, anebo se vám jen nechce je vytahovat. V nadcházejících několika dnech nás však čekají mrazy podstatně tužší – podle meteorologů až –20 °C –, a tak je třeba se zamyslet, co v autě trvale vozíte.

Sníh na autě a nečitelná značka mohou znamenat i vysokou pokutu

AutoMoto

Některé věci se totiž mohou tuhým mrazem znehodnotit, anebo přímo napáchat nějakou škodu v interiéru vozu, podobně jako např. tlaková nádoba se sprejem v létě, která může vedrem vybuchnout. Co tedy radši vzít s sebou do bytu?

Léky

Některé vakcíny proti covidu při skladování přímo vyžadují extrémní mráz. Tu ale v autě nevozíte, zato řadě jiných léků mohou být minusové teploty – ostatně stejně jako přílišné vedro – ke škodě. Jejich obaly na sobě mívají napsánu teplotu skladování, a pokud ji nedodržíte, léky se mohou stát neefektivními, anebo rovnou škodlivými pro žaludek, ledviny či játra.

Hudební nástroje

V mrazu se pevné materiály smršťují, což může znamenat, že bude třeba vaši kytaru nebo housle častěji ladit – v lepším případě. V tom horším může jejich dřevo i popraskat, což znamená přinejmenším drahou opravu, ne-li nutnost pořízení nového nástroje.

Nápoje, zejména sycené

Že voda v mrazu mrzne, víme díky obětavým reportážím některých médií velmi přesně. Kromě toho, že se ve zmrzlém stavu nedají nápoje pít, je taky led objemnější než voda, takže pokud v láhvi či plechovce není dost prostoru k rozpínání, led ji prostě roztrhne.

Další, a mnohem větší problém znamenají sycené nápoje, protože rozpínajícím se ledem stlačený oxid uhličitý prostě exploduje. Jak takové nadělení pak vypadá, ukáže starší fotografie z americké Montany víc než jasně.

Pro pivo či víno to platí úplně stejně, ovšem obsah alkoholu v nich při lehkých mrazech zamrznutí brání – ale opravdu lehkých. Pivo zmrzne při –3 °C, víno při zhruba –6 stupních, samozřejmě podle obsahu alkoholu. Pro jistotu je lepší ani jedno v autě nenechávat.

Plechovky s jídlem

U jídla v plechovce platí po stránce mrznutí to, co u tekutin. Pokud plechovka praskne, kromě potenciálního nepořádku v autě se mohou do jídla dostat bakterie, které vám pak mohou způsobit zažívací obtíže, kdybyste onu věc po rozmrazení snědli. Podle webu Huffington Post, který se odkazuje na americké ministerstvo zemědělství, je bezpečnější takovou plechovku vyhodit.

Jak zbavit auto koronaviru? Pomůže alkohol i mýdlo

AutoMoto

Vejce

Problém s prasknutím, nepořádkem a bakteriemi se opakuje, ovšem podle stejného webu se přidává ještě fakt, že vejce, která prošla mrazem, budou mít hustý žloutek, který se nesmíchá s bílkem, jak je např. u omelety žádoucí.

Mobil či tablet

Že nemáte nechávat elektroniku v létě na přímém slunci, je obecně známo. Mráz na zařízení může také mít neblahý vliv – např. se může vypnout nebo baterie může pozbýt své nabití. Na rozdíl od vedra by se však po zahřátí a dobití baterie všechno mělo vrátit k normálu.

Anketa

Způsobil vám mráz v interiéru auta problém?
Ano, děje se to běžně
4,6 %
Ano, ale jen jednou/výjimečně
6,7 %
Mně ne, ale známému ano
2,5 %
Ne, mám auto v garáži
15,6 %
Ne, dávám si na to pozor
70,6 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 22137 čtenářů.

Reklama

Související články

Jak pečovat o stěrače v zimě

Jak správně a efektivně pečovat o stěrače, nenápadnou součást vozidla, bez které si ale jízdu v autě lze představit jen těžko? Zvláště v zimním období jsou...

Výběr článků

Načítám