Hlavní obsah

Seat vyrobil sportovní verze Ibizy a Léonu

Novinky, Martin Žemlička

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Na nadcházejícím autosalonu v Barceloně, který se koná od 9. do 17. května, představí domácí Seat dvě světové premiéry. Vystaveny zde budou kromě jiných novinek ostatních výrobců i sportovně laděné modely Ibiza FR a León Cupra (pro modelový rok 2009).

Článek

Nová Ibiza FR má v porovnání s předcházející generací několik novinek, nejdůležitější je hospodárný motor 1.4 TSI Twincharger vyladěný na výkon 110 kW (150 k).

Ibiza FR se dodává ve spojení se sedmistupňovou převodovkou DSG s možností manuálního řazení pádly pod volantem. Tato převodovka má stejně jako u verze Cupra sportovnější program řazení než v případě modelů Ibiza 1.6. Jenže k malému sportovně laděnému autu se rozhodně hodí manuální převodovka, zatím není jasné, zda ji verze FR dostane.

Seat Ibiza FR nabídne 150 koní.

FOTO: SEAT

Nový model Ibiza FR poznáte podle větších vstupů pro vzduch vepředu, stříbrných zpětných zrcátek, dvojité koncovky výfuku nebo sedmnáctipalcových kol. Uvnitř vozu je jiný volant a sportovní sedadla.

Novinka Seatu je sériově vybavena mimo jiné systémy EPS, TCS + EBA, asistentem rozjezdu do kopce, systémem kontroly tlaku v pneumatikách, airbagy řidiče a spolujezdce, bočními airbagy, palubním počítačem, tempomatem, automatickou klimatizací, rádiem s přehrávačem CD/MP3, šesti reproduktory, sportovním podvozkem a předními mlhovkami s integrovanou funkcí odbočovacích světel. Cenu zatím český importér nesdělil.

Seat Ibiza FR - přední sedačky mají solidní boční vedení.

FOTO: SEAT

Seat Ibiza FR - oproti standardní Ibize nepřináší verze FR v interiéru nic jiného.

FOTO: SEAT

León Cupra - nejostřejší Léon prošel faceliftem

Při pohledu z boku na faceliftovaný Léon Cupra vyjde najevo nižší světlá výška a hezké 18palcové ráfky z lehkých slitin, nafouknuté blatníky a černá vnější zpětná zrcátka. Spodní části zadního nárazníku dominuje černý výlisek, do něhož je integrována oválná koncovka výfuku z leštěné oceli. Uprostřed výklopného víka nechybí nápis Cupra.

Uvnitř nechybí sportovní sedadla a hliníkové pedály. Světlé odstíny v interiéru, obvyklé u ostatních modelů, jsou nahrazeny černou barvou. Kůží obšitý volant má ve spodní části věnce ozdobné prvky v barvě hliníku a nechybí na něm logo Cupra. V podobném stylu je navržena i řadicí páka.

Seat Léon Cupra

FOTO: SEAT

León Cupra 2009 je stejně jako předchozí verze vybaven motorem 2.0 TSI/176 kW (240 k), který nabízí největší rychlost 247 km/h, zrychlení z 0 na 100 km/h 6,4 vteřiny. Kilometr s pevným startem absolvuje tento vůz za 26,4 s. Kombinovaná spotřeba paliva činí 8,3 l/100 km.

Cena ani datum uvedení do prodeje rovněž tuzemské zastoupení neuveřejnilo.

Seat Léon Cupra - interiér

FOTO: SEAT

Seat Léon Cupra má sportovní sedadla.

FOTO: SEAT

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám