Hlavní obsah

Sanitky ve smyku. Řidiči slyšeli od instruktora při kurzu krizových situací hlavně pochvaly

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Krnov/Ostrava

Speciální kurz absolvovali v sobotu řidiči převozových sanitek nemocnice v Krnově. Na polygonu Centra bezpečné jízdy Libros v Ostravě si v pravých zimních podmínkách vyzkoušeli, jak zvládat se sanitkou smyky nebo jak v plné rychlosti zastavit v kaluži.

Sedm řidičů sanitek nemocnice v Krnově absolvovalo v Centru bezpečné jízdy Libros Ostrava speciální kurz, při němž se učili například zvládat smykVideo: Pavel Karban, Novinky

 
Článek

„Pro mě to je dneska ideální stav, protože zažívám všechno, co můžu zažít. Sníh, náledí, je to veliká zkušenost pro nás,“ řekl jeden z profesionálních šoférů Martin Vích. On sám řídí nemocniční sanitku 12 let, předtím pracoval 20 let u policie. I tak přiznal, že úplně všechno tzv. v malíku nemá. „Situace může být různá, musíme se na ně vždycky připravit.“

Za brždění v kaluži při osmdesátikilometrové rychlosti i zvládnutí smyku dostal Vích od instruktora pochvalu. „Krásně. Kontra doprava, ani jsem vám neporadil, krásně jste to zvládl,“ chválil instruktor Vícha prostřednictvím vysílačky. Ten se se pousmál a odpověděl: „To jsou ty roky zkušeností.“

Krnov je první

Sdružené zdravotnické zařízení Krnov je první nemocnicí v Česku, která vyslala své řidiče na speciální kurz řízení. V sobotu jich ho absolvovalo sedm. Ředitele nemocnice Ladislava Václavce napadlo je vyslat do kurzu na základě vlastní zkušenosti.

„Sám jsem tady už dvakrát absolvoval tyto jízdy a musím říct, že mě to hodně obohatilo a naučilo jezdit ve smyku. Pak jsem se spojil s panem Fričem a řekli jsme si, že pro ty naše řidiče to uděláme taky, abychom jim umožnili, aby byli stejně dokonalí jako řidiči záchranek a hasičského sboru,“ popsal s tím, že i když jsou řidiči jejich nemocničních sanitek skvělí, kurz je vystaví extrémním podmínkám.

Jak moc pomáhá ABS? Zkusili jsme kurz bezpečné jízdy v autě bez něj

AutoMoto

„Potřebujeme totiž, aby pacienta nejen šťastně přivezli k nám, abychom ho mohli léčit, ale aby ho pak opět šťastně odvezli zase od nás vyléčeného, ať si toho zdraví ještě užije,“ nastínil Václavec.

Kromě teorie a brždění na vodě, zvládnutí smyku či projetí kruhové kluzné zatáčky si šoféři sanitek také vyzkoušeli, jaké je to být za jízdy ležícím pacientem. „Chtěl jsem, aby si zažili, jak to prožívá pacient, když se s ním jezdí ne zrovna dobře,“ pousmál se ředitel.

Nemocnice zaměstnává dohromady 14 řidičů sanitek, každý z nich ročně najezdí 50 tisíc kilometrů s pacienty. Podle ředitele absolvují kurz všichni. „A chci, aby si to vyzkoušeli i řidiči, kteří svážejí vzorky do laboratoře, a šoféři referenčních vozidel, kteří vozí naše zaměstnance,“ doplnil.

Jsou to borci

Že jsou řidiči sanitek z Krnova prvními ve své branži, kteří prošli speciálním kurzem, potvrdil Dalimil Frič z ostravského Centra bezpečné jízdy Libros. „Už jsme školili policisty, hasiče, ale řidiče nemocničních sanitek ne,“ ujistil s tím, že on sám si jich nesmírně váží.

„Protože jezdí po celé republice, vozí pacienty sedící nebo ležící a musí myslet za toho pacienta, za sebe i za všechny kolem. A teď musí myslet i za ten sníh,“ řekl na adresu padajícího sněhu, který šoférům výcvik jen ztížil.

Při pohledu na sanitky Frič řekl, že jej překvapilo, že se jedná o vozy předokolky. „Za to, že jezdí na těch předokolkách, a ještě s pacienty, jsou pro mě tihle kluci borci,“ uzavřel.

Jak velký rozdíl na sněhu je mezi zimní a celoroční pneumatikou? Možná budete překvapeni

AutoMoto

Reklama

Výběr článků

Načítám