Hlavní obsah

Rychlodobíječky pro elektromobily budou na benzinových pumpách

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Společnost ČEZ se dohodla s petrochemickým holdingem Unipetrol, že postaví rychlodobíjecí stanice pro elektromobily na benzinových pumpách značky Benzina. Ještě v tomto roce by jich mělo být deset.

Foto: Benzina

Dobíjecí stanice v Rousínově u Vyškova

Článek

Už dnes jsou otevřeny první dva zkušební stojany, a to na čerpací stanici Benzina v Rousínově u Vyškova. Ovšem Benzina už má další dvě lokality, kde už dříve byly instalovány nabíjecí stanice – ve Vrchlabí a ve Vystrkově u Humpolce.

Jedna taková dobíjecí stanice stojí asi jeden milión korun. Ovšem peníze budou pravděpodobně čerpány hlavně z evropských fondů, protože výstavba bude zčásti financovaná díky prostředkům z dvojice grantů evropského programu CEF, v jehož výzvách ČEZ loni a předloni uspěl. Evropská komise touto cestou podporuje propojování Evropy budováním dobíjecích stanic podél hlavní silniční sítě.

Obě značky hodlají nejdříve osadit páteřní stanice, jako jsou velká města a silnice prvních tříd a dálnice.

Benzina tak rozšiřuje svoje portfolio o komoditu, která zatím není tak rozšířená, ale v budoucnosti zcela jistě bude. V České republice je aktuálně registrováno zhruba 2000 elektromobilů. Jen loni přibylo 400 vozů na elektrický pohon. Odhady dalšího vývoje hovoří v horizontu několika let o ročních prodejích v řádu tisíců elektromobilů a plug-in hybridů. Postupný pád největších bariér (omezená nabídka, vysoká cena, malá hustota dobíjecí infrastruktury a malá zákaznická zkušenost) v kombinaci s podpůrnými opatřeními (bezplatný vjezd do center měst, parkovacích zón, jízda v pruzích pro MHD, atd.) by měl znamenat rychlé dosažení 20% podílu na celkovém prodeji osobních vozidel a lehkých užitkových vozů v ČR.

Reklama

Výběr článků

Načítám