Hlavní obsah

Růst celosvětového prodeje elektromobilů loni zpomalil

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Růst celosvětového prodeje plně elektrických a plug-in hybridů (PHEV) loni zpomalil na 31 procent ze 60 procent o rok dříve. Vyplývá to z dat analytické organizace Rho Motion. V samotném prosinci se prodalo 1,5 milionu těchto vozů, což je měsíční rekord, uvedla s odkazem na zprávu organizace agentura Reuters.

Foto: Jan Handrejch

Ilustrační foto

Článek

„Tempo růstu se zpomaluje, ale to se na takto rostoucích trzích očekává,“ řekl manažer dat společnosti Rho Motion Charles Lester. „Nemůže se zdvojnásobit každý rok,“ dodal.

Celosvětový prodej elektromobilů v loňském roce podle Lestera do značné míry odpovídal 30procentnímu růstu, který Rho Motion předpovídala. Na letošní rok organizace odhaduje celosvětový růst prodeje elektromobilů mezi 25 a 30 procenty.

Z celkového počtu 13,6 milionu elektromobilů prodaných loni na celém světě připadá 9,5 milionu na plně elektrická nebo bateriová vozidla (BEV), zbytek tvořily vozy PHEV.

Po letech, kdy zájem o elektromobily sílil, se někteří výrobci obávají, že by poptávka po těchto vozech v Evropě i jinde ve světě mohla zpomalit. Řidiči totiž čekají na lepší, menší a levnější modely, které by se na trh mohly dostat za dva až tři roky.

Prodej BEV se ve Spojených státech a Kanadě zvýšil o 50 procent, v Evropě o 27 a v Číně stoupl o 15 procent. Letos by prodej v Evropě podle Lestera mohlo ovlivnit náhlé rozhodnutí Německa z minulého roku zrušit dotace na elektromobily.

Společnost Rho Motion uvedla, že pouze osm procent z evropského prodeje BEV připadá na segment menších vozů. To by se ale mělo začít měnit s příchodem menších modelů, jako je Citroën eC3 od společnosti Stellantis, který se má začít prodávat v letošním roce.

Citroën představil novou C3, elektromobil chce zaujmout cenou

AutoMoto

VW a Bosch testují autonomní parkování a nabíjení elektromobilů, ušetří nervy i poplatky

AutoMoto

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám