Hlavní obsah

Řidič jen těsně minul školáky. Video z USA připomíná i česká pravidla týkající se školního autobusu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Speciálně označený školní autobus se nesmí objíždět v USA ani v Česku. Řidič za oceánem tohoto pravidla nedbal a málem způsobil vážnou nehodu.

Děti běžely na školní autobus, málem je přitom smetlo autoVideo: AP

 
Článek

Školní autobusy jsou známé spíš ze Severní Ameriky než z Česka, a právě tam došlo k incidentu, u kterého nechybělo mnoho a mohl skončit vážnou nehodou. Řidič, později identifikovaný jako Joshua Graham Padgett Jr., 2. března ráno ve Statesville v Severní Karolíně málem srazil dvě děti.

Ty stačily utéci a nikomu se nic nestalo - až na řidiče, který byl později zatčen místní policií. Nedbal totiž pravidla, že takový autobus není možno objíždět, když stojí v zastávce. V USA to navíc školní autobusy připomínají blikajícími červenými světly a značkami „Stůj, dej přednost v jízdě“ ve standardním formátu. Omluvy pro Padgettův manévr tedy v podstatě není.

Foto: Envato

Výklopná „stopka“ na boku amerického školního autobusu (ilustrační foto)

Podobné pravidlo, tedy že školní autobus není možné objíždět, platí i v Česku. Autobus musí být zepředu a zezadu označen jako „autobus přepravující děti“ značkou, která má formát čtverce o straně 40 cm. Na oranžovém pozadí tam jsou černě vyobrazeny děti.

Za takovým autobusem, který zastavil v zastávce, musí řidič podle § 15 zákona 361/2000 Sb. o provozu na pozemních komunikacích zastavit vozidlo, pokud autobus zastavil v označené zastávce. Řidiči protijedoucích vozidel zastavit nemusí, musí ale přizpůsobit jízdu možnému riziku tak, aby děti nebyly ohroženy.

Padgett se bude u soudu zpovídat kromě objíždění stojícího školního autobusu také z bezohledné jízdy, nesprávného předjíždění, a zejména z toho, že řídil navzdory vyslovenému zákazu řízení.

Dvě ferrari se v italské vilové čtvrti prolétla vzduchem. Nehodu zachytila kamera

AutoMoto

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám