Hlavní obsah

Retro světla a indikátor nabití na kapotě. Renault 5 dostane neobvyklé detaily

Novinky, Adam Rajmont

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Renault 5, legendární hatchback vyráběný v letech 1972 až 1996, se vrací, v moderním hávu byl k vidění zatím jen jako koncept. Francouzská automobilka nyní začala s postupným odhalováním sériového modelu, který se zcela představí 26. února na autosalonu v Ženevě.

Foto: Renault

Renault 5 v sériovém provedení

Článek

O návratu Renaultu 5 v elektrické podobě se Francouzi zmiňují pravidelně, známé jsou tak základní tvary díky konceptu z ledna roku 2021. Renault už ale informoval i o technických specifikacích, novinka bude jezdit na platformě AmpR Small.

Na čase je však odhalení reálné podoby sériového modelu. Před ženevskou premiérou Renault sdílí několik zajímavých detailů.

Zaujme tvar světlometů, ale také grafické značky ve středu skla, automobilka hovoří o jakémsi efektu „zorniček“.

V přední části vozu zmizel přívod vzduchu na kapotě historického modelu, jako vnější znak toho, že chystaný Renault 5 E-Tech patří do světa elektřiny, byl nahrazen světelným indikátorem nabití, jehož grafika po dokončení nabíjení tvoří symbolickou číslici „5“.

Podběhy kol rozšiřují siluetu vozu a jejich grafické provedení umocňuje jedinečný a okamžitě rozpoznatelný charakter modelu R5 Turbo.

Svislá zadní světla mají opticky rozšířit boční část karoserie. Tento prvek přispívá k aerodynamickým vlastnostem vozu R5 tím, že zabraňuje škodlivému víření vzduchu.

Automobilka dále uvádí, že nový Renault 5 měří na délku 3,92 metru a je určen do města. Baterie o kapacitě 52 kWh umožňuje dojezd až 400 km podle WLTP. Později bude dostupná i menší baterie o kapacitě 40 kWh - ta bude pro městské použití výhodnější, protože ušetří kilogramy. Základní cena se bude pohybovat kolem 25 000 eur, 600 tisíc korun.

Automobilka Alpine ukázala svou vizi sportovního Renaultu 5

AutoMoto

Nový Renault 5 se bude vyrábět ve stejné továrně jako ten původní

AutoMoto

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám