Hlavní obsah

Automobilka Alpine ukázala svou vizi sportovního Renaultu 5

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Renault 5 Alpine, představený v roce 1976, byl jedním z prvních ostrých hatchbacků. Vzhledem k tomu, že legendární Renault 5 bude letos vzkříšen jako elektromobil, znovu se chystá také výkonný derivát. Seznamte se s A290 Beta, studií následného sériového modelu, který dorazí v roce 2024.

Koncept Alpine A290 BetaVideo: Alpine/Novinky.cz

 
Článek

Vzhledem k tomu, že se jedná o koncept, měli v Alpine naprostou svobodu jít s A290 Beta i za hranu sériově možného. Vůz je založen na konceptu Renault 5 představeném na začátku roku 2021, ale doveden do extrému, aby zdůraznil jeho sportovní stránku.

Má čtyři světla spolu s vertikálními zadními světly odvozenými z vytrvalostního závodního vozu A470. Je vyveden v práškové bílé s kontrastní částečně černou kapotou a střechou, zatímco spodní část karoserie má kované karbonové povrchy s modrými akcenty.

Přestože je koncept dlouhý pouze 4,05 metru, jezdí na velkých 20palcových kolech s neobvyklým designem, který má uprostřed čtvercový řez. Kola s centrální maticí hrdě nesoucí francouzskou vlajku jsou obuty do pneumatik vyvinutých společností Michelin, která pryž dodá i pro sériový model.

Koncept je široký 1,85 metru a vysoký 1,48 metru. Má třímístný interiér ve stylu McLarenu F1 s řidičem sedícím uprostřed, mírně před dvěma pasažéry. Design palubní desky ve tvaru šípu je odvozen od přídě vozu formule 1. Nechybí hranatý volant inspirovaný letošními závodními vozy kategorie LMP2 A470 a formulí 1 s kódovým označením A523.

Alpine nezachází do podrobností o výkonu, ale zmiňuje výhody plynoucí z vektorování točivého momentu a zadní víceprvkové zavěšení. Poslední jmenovaný byl již potvrzen pro běžný Renault 5, takže bude standardem i u sportovní varianty. Koncept má také tužší odpružení, tři jízdní režimy a čtyřpístkové brzdy Brembo převzaté z kupé A110.

Po sériovém hatchbacku bude brzy následovat crossover a elektrická náhrada kupé A110 vyvinutá ve spolupráci s Lotusem.

Alpine A110 dostalo obří zadní křídlo a míří na závod do vrchu Pikes Peak

AutoMoto

Renault odhalil první detaily nové R5, dorazí v příštím roce

AutoMoto

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám