Hlavní obsah

Renault chystá nové kompaktní SUV, zatím připomíná spíš nazvedaný kombík

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Kompaktní rodinné SUV Renault Symbioz pokračuje v ofenzivě značky v sektoru kompaktních vozidel. Jeho premiéra je naplánována na jaro letošního roku.

Foto: Renault

Renault Symbioz

Článek

Automobilka Renault se pochlubila první ukázkou nového kompaktního SUV modelu, který dostal jméno Symbioz. Název odkazující na symbiózu, tedy úzké soužití dvou a více organismů, vychází z řeckého výrazu a automobilka si ho zvolila i kvůli podobnému vyznění v mnoha světových jazycích.

Koncept s označením Symbioz Renault prezentoval již v roce 2017, tehdy se však jednalo o futuristické nízké MPV s masivně prosklenou kabinou a nevšedním způsobem otvírání dveří do třech směrů.

Produkční kompaktní rodinné SUV, jehož premiéru značka slibuje v tomto roce, vypadá na prvních ukázkách spíše jako lehce přizvednutý kombík. S délkou 4,41 metru přitom zapadá do aktuální ofenzivy značky v C segmentu, tedy kompaktních vozů.

Foto: Renault

Záď s novým logem a výrazným označením modelu

V něm už značka nabízí plně elektrické modely Mégane (4,2 m) a Scénic (4,47 m), dostupné jsou však i plně hybridní modely Austral (4,41 m) a Arkana (4,56 m).

Renault Symbioz by měl rovněž vsadit na hybridní pohon, konkrétně na systém E-Tech full hybrid 145 s 1,6litrovým zážehovým atmosférickým motorem a 200V architekturou baterií. Díky hmotnosti pod 1500 kilogramů automobilka slibuje příjemný zážitek z jízdy a nízkou spotřebu paliva.

Foto: Renault

Kabina nabídne masivní prosklenou střechu

První snímky zatím mnoho neprozrazují, ale vidíme výrazný znak automobilky na pátých dveřích doplněný označením modelu nebo nový světelný podpis s grafikou šipky v předním nárazníku. Kabina nabídne spoustu světla díky panoramatické střeše Solarbay s technologií PDLC pro zastínění bez instalace roletky.

„Pro tento nový kompaktní rodinný vůz jsme chtěli jméno s lidským významem, které by vyjadřovalo úzké pouto mezi rodinou a vozem. Název Symbioz dokonale ilustruje život s naším vozem, místo, kde jsou cestující jako jeden celek se svým vozem a okolím,“ uvedla Sylvia Dos Santosová, vedoucí oddělení strategie pojmenování z marketingové divize Renault.

Test Renaultu Clio po modernizaci: styl a nízký apetit

Testy

VW a Renault mají jednat o spolupráci na vývoji levného elektromobilu

AutoMoto

Reklama

Související témata:
Renault Symbioz

Výběr článků

Načítám