Hlavní obsah

Prvním čistě elektrickým Volvem bude XC40

Novinky, fra

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ještě letos se dočkáme Volva bez spalovacího motoru. Automobilka nasadí do prodeje první model, který bude pohánět pouze elektřina. Bude jím cenami ověnčený kompaktní crossover XC40.

Foto: Martin Žemlička, Novinky

Volvo XC40

Článek

Evropské i světové auto roku 2018, to je titul, kterým se může toto auto chlubit. Navíc nakročilo do výrobního programu opravdu řádně a hned se stalo druhým nejprodávanějším modelem. Takže je nasnadě, že právě XC40 se stane prvním vozem značky, který přestane plnit ovzduší emisemi a stane se lokálně bezemisním, tedy elektromobilem.

Nabídku rozšíří ještě tento rok, ale zatím není známo, jakým dojezdem bude disponovat. Pokud by převzalo techniku z jiného elektromobilu, který spadá pod křídla Volva, tedy Polestaru 2, tak bychom si mohli tipnout hodnotu někde kolem 500 km. Polestar 2 byl nedávno představen a pravděpodobně tak půjde o společný elektrický základ, který se rozšíří i do dalších modelových řad.

Foto: Marek Bednář, Novinky

Naživo je mnohem větší, než na fotkách, ale uvnitř zas tolik prostoru není.

Platforma CMA by měla být univerzální, použije pohon elektrickými motory jak pro jednu, tak i obě nápravy a také využije modulárního uspořádání akumulátorového setu. Volvo s ní má velké ambice, v roce 2025 chce, aby 50 % všech aut, které globálně prodá, mělo elektrický pohon.

Zbytek by měly být spalovací zážehové motory a hybridy; Volvo už dříve oznámilo, že s naftovými motory už nepočítá.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám