Hlavní obsah

První kilometry s Volkswagenem Golf GT

Novinky, Jan Čech

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Dostali jsem možnost absolvovat první kilometry s novými motory 1.4 TSI, které jsou nyní instalovány v modelech Volkswagen Golf, Golf Plus, Touran a Jetta. Systém sériového přeplňování v nás zanechal velmi dobrý dojem - z malého objemu lze vymáčknout opravdu hodně.

Článek

Volkswagen se rozhodl jít moderní cestou zvyšování výkonů. Tou je instalace turbodmychadla na maloobjemový zážehový motor. Jenže to má několik úskalí. Především je to nemožnost zvyšovat výkon na hranici, kterou požaduje zákazník. Pak jsou to také špatné vlastnosti motoru v nízkých otáčkách. Takzvaný turboefekt je opravdu nepříjemnou záležitostí. Proto se VW rozhodlo aplikovat nedávno znovuobjevenou cestu dvojitého sériového přeplňování, jen na to šlo svou vlastní cestou.

Dvakrát do válce

Na bloku motoru jsou připevněny dva systémy stlačování vzduchu - klasické turbodmychadlo a mechanicky hnaný kompresor. Ten jako první přebírá práci hned na začátku otáček, protože jeho konstrukce (rychlost 5 x ot. klikového hřídele) dovolují stlačovat i v nízkých otáčkách. Jakmile vyšplhá ručička otáčkoměru na příslušnou úroveň, vypne elektromagnetická spojka rootsovo dmychadlo a jeho funkci přebere klasické turbo. Pokud je ovšem v "mezipatře" potřeba, pracují za určitých podmínek obě najednou.

Dvojí výkony

Výkon z klasické čtrnáctistovky se tak dokáže vyšplhat na 103 nebo 125 kW. Točivý moment 220 N.m resp. 240 N.m jsou k dispozici při 1500-4000 ot./min, resp. 1750 -4500 ot./min. To dává slušný potenciál pro vozy, které se pak pyšní hodně dobrou dynamikou.

Naše GT si zařádilo

My jsme vyzkoušeli silnější z obou variant, a to hned v dynamickém Volkswagenu Golf GT. Vůz je velmi živý a přitom pružný. Jeho síla se nejvíce projeví kolem 2000 ot./min. Když motor držíte takhle vytočený, máte pod plynem celkem brutální potenciál. Předjíždět není vůbec žádný problém. Ručička turbodmychadla je neustále nahoře a padá jen při přeřazování.

Motor nevykazuje žádnou "turbodíru" a táhne pěkně odspodu. Vše ve spotřebě, která se nám zdá celkem přijatelná. Na testovací trati, kde jsme vůz ani trochu nešetřili, jsme naměřili 8,6 l na 100 km. Je sice pravda, že tabulky uvádějí 7,2 l/100 km, ale to s lehkou nohou. Přiznejme si to, tohle auto prostě na popojíždění k supermarketu není. Před námi se v plné kráse předvedl divoch ze stáda "splašených".

Lehký motor, dobrý podvozek

Také nás překvapily jízdní vlastnosti modelu. Jelikož není vůz vpředu nijak extrémně zatížen, jako kdyby měl objemný šestiválec, tak se chová vyloženě čitelně (agregát váží více díky litinové skříni, turbu a kompresoru, ale takový nárůst to není). Pružení si tak může poradit i s velkými výmoly (a že jsme jich na silnicích našli) a s krátkými za sebou jdoucími utaženými zatáčkami. Sedadla se sportovním vedením nepustí tělo a výborné řazení jen podtrhuje sportovní apetit.

Cena Volkswagenu Golf s motorem 1.4 TSI/125 kW začíná na 719 900 Kč. Základní ceny všech modelů jsou uvedeny dole. Kompletní ceník pak můžete najít na stránkách importéra, protože všechny vozy již bylo možné několik dní objednávat.

Základní ceny modelů s motory 1.4 TSI
Golf103 kWod 599 900 Kč
125 kWod 719 900 Kč
Golf Plus103 kWod 656 600 Kč*
125 kWod 731 600 Kč*
Jetta103 kWod 652 500 Kč
125 kWod 708 600 Kč
Touran103 kWod 692 300 Kč*

* Možnost zakoupení i užitkové verze N1

Reklama

Související témata:

Související články

Volkswagen Golf GT na benzin i naftu

V České republice se objevil nový typ Volkswagenu Golf, který nese na přední masce sportovní značku GT. Tentokrát ale chybí konečné I, což znamená, že motor...

Volkswagen Touran dostane nové motory

Pro Volkswagen Touran se v dalších týdnech objeví dvě nové pohonné jednotky, rozšiřující současnou nabídku pěti agregátů. Zážehový motor TSI má objem 1,4...

Výběr článků

Načítám