Hlavní obsah

První elektrické Subaru má sdílet základy s Toyotou

Novinky, Marek Bednář

Elektromobil značky Subaru má stát na platformě e-TNGA, kterou značka vyvíjí ve spolupráci s Toyotou. Dojezd na jedno nabití má údajně činit až 600 km a vůz se má odhalit v příštím nebo přespříštím roce.

Foto: Subaru

Koncept elektrického crossoveru Subaru na obrázku z ledna 2020

Článek

První elektromobil v nabídce značky Subaru se má jmenovat Evoltis a stát na platformě s názvem e-TNGA, kterou vyvine Toyota ve spolupráci se Subaru. Alespoň dle webu Carscoops, který zprávy přináší.

Design vozu má vycházet ze vzhledu hliněného modelu, který se odhalil v lednu letošního roku. To znamená mimo jiné poměrně velkou šestiúhelníkovou masku chladiče, která připomene spíš značku Audi než Subaru.

Foto: Subaru

Koncept elektrického crossoveru Subaru na obrázku z ledna 2020

Samozřejmostí je baterie uložená v podlaze vozu. Její kapacita má být od 50 do 100 kWh, což by znamenalo dojezd zhruba 300 až 600 kilometrů na jedno nabití, samozřejmě podle stylu jízdy.

Dá se očekávat i pohon všech kol, realizovaný elektromotory na nápravách, jak je u elektrických aut běžné. Výkon vozu má být 218 koní u základní varianty a 408 koní u silnější verze.

Nástupce Subaru BRZ nebude k mání v Evropě. Nad Toyotou zatím visí otazník

AutoMoto

Odhalení se očekává v roce 2021 nebo 2022, ovšem je otázka, zda by se ukázala produkční varianta, či, jak je obvyklejší, nějaký prototyp. Spekuluje se totiž o tom, že by Evoltis měl dostat baterii typu solid state, kterou vyvíjí Toyota ve spolupráci s Panasonikem - ale ta se má začít vyrábět až v roce 2025, navíc v omezených počtech.

Reklama

Související články

Test Subaru BRZ: Sbohem, budeš nám chybět

Jedni takzvanému toyobaru spílají, protože nemá moc točivého momentu ve středních otáčkách. Druzí ho zase vyzdvihují pro hravost a nízké těžiště. Kde je...

Výběr článků

Načítám