Hlavní obsah

Provoz na LPG bude lidi zajímat, až benzin opravdu zdraží

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Zdražení benzinu a motorové nafty plánované od příštího roku zatím nezvýšilo zájem lidí o přestavbu vozů na levnější plynné palivo LPG. O alternativní pohon, který je proti benzinu o více než polovinu levnější, se budou lidé více zajímat zřejmě až v lednu příštího roku. Vyplývá to z ankety ČTK mezi servisy, které přestavby vozů zajišťují.

Foto: Milan Haluška

Ilustrační foto

Článek

 Litr benzinu natural u čerpacích stanic od 1. ledna podraží o 1,20 Kč, litr motorové nafty o 2,20 Kč. Rozhodnutí o přestavbě vozu na levnější palivo však podle dřívějších zkušeností majitelů servisů nechávají lidé na poslední chvíli. "Jakmile se zdraží benzin, tak máme nával," řekl ČTK majitel firmy Automania Josef Hrma.

Nejčastěji se nyní na LPG přestavuje Škoda Felicia, jejíž úprava přijde zhruba na 17 000 až 20 000 Kč. Platí přitom, že jedna koruna investovaná do přestavby se vrátí po ujetí jednoho kilometru. Majitel nového auta však po tomto zásahu do vozidla ztrácí záruku danou výrobcem. Přestavbu na LPG proto nejčastěji využívají motoristé se starším vozem. Jeden litr LPG stojí zhruba deset korun.

Spotřeba plynu je přitom podle Pavla Václavka z Čachovické společnosti Ekocargas zhruba o deset procent vyšší než benzinu. "Přestavba aut na LPG je sezonní záležitost," uvedl Václavek. Motoristé přicházejí nejčastěji po zimě před zahájením sezony a také po skončení prázdnin.

Podle Jiřího Grossmanna z opavské firmy Autogas však není zvýšení cen od příštího roku tak velké, aby se lidé začali o alternativní pohony více zajímat. "Lidé chodili, když benzin zdražil o tři koruny a více. Po dvou měsících však zvýšený zájem opadl a provoz se vrátil na původní úroveň," řekl Grossmann.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám