Hlavní obsah

Prostějov chce pořídit stacionární radary na měření rychlosti aut

Řidiči projíždějící Prostějovem se pravděpodobně budou muset připravit na pevné radary v ulicích. Radnice do nich chce investovat s vidinou zlepšení bezpečnosti, ve vytipovaných ulicích se však ročně stanou pouze jednotky nehod. Záměr čeká na schválení zastupitelstvem.

Foto: Jaroslav Soukup, Novinky

Měření rychlosti (Ilustrační foto)

Článek

Prostějovská radnice chce investovat více než tři miliony korun do novým radarů, které budou na hlavních silničních tazích ve městě měřit rychlost projíždějících aut. Přípravu tendru na dodavatele technologie už schválili radní, ještě s ním musí vyslovit souhlas zastupitelstvo. ČTK to dnes sdělil primátorův náměstek Jiří Rozehnal (ANO).

Plošné měření rychlosti má jiný smysl, než byste čekali

Podcasty a pořady

„Na březnové schůzi rady města Prostějova byla schválena zadávací dokumentace na výběrové řízení pro pořízení tří stacionárních stanic a jednoho radaru, včetně programového vybavení,” uvedl Rozehnal. Instalaci radarů bude předcházet vybudování stanovišť pro stanice a elektropřípojky.

O záměru budou ještě jednat zastupitelé Prostějova. „Po verdiktu zastupitelů a ihned po ukončení výběrového řízení bude podepsána smlouva o dílo a veškeré kroky ke koupi a instalaci zařízení a systému můžeme zahájit. Částka bude činit 3,4 milionu korun. Věříme, že nové radary poslouží větší bezpečnosti v Prostějově,” podotkl Rozehnal.

Vytipována pro měření rychlosti byla například dvě místa na vnitřním okruhu, a to v Brněnské a Wolkerově ulici, kde není nutné zajišťovat nové rozvodné skříně. Měřicí místa lze snadno vybudovat také v Olomoucké a Dolní ulici. Dle mapy nehod na webu policie se v těchto ulicích od začátku roku 2020 do konce března 2021 staly pouze jednotky nehod v každé z nich, a to povětšinou v křižovatkách.

Anketa

Jaký je váš názor na stacionární radary?
Souhlasím s jejich používáním v každém případě
3,4 %
Souhlasím, ale pouze jsou-li řádně označené
1 %
Nevím/Je mi to jedno
0,2 %
Nesouhlasím s jejich používáním, řidiči pak hledí víc na tachometr než na silnici
3,4 %
Slouží k rýžování peněz, s bezpečností nemají nic společného
87,5 %
Kdo neporušuje předpisy, nemá se čeho bát
4,5 %
Celkem hlasovalo 497 čtenářů.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám