Hlavní obsah

Příští Dacia Sandero bude elektromobilem

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Dacia Sandero bude ve své čtvrté generaci vyvýšeným malým vozem s čistě elektrickým pohonem, ale má zůstat cenově dostupná.

Foto: Dacia

Dacia Sandero Extreme současné generace.

Článek

Nové Sandero dorazí v roce 2027 nebo 2028, vydrží na trhu do roku 2034 nebo 2035 a bude sloužit jako hlavní elektrický model značky v rámci přechodu k bezemisnímu portfoliu, uvedl generální ředitel Dacie Denis Le Vot v rozhovoru pro Autocar.

Po uvedení nového dusteru v roce 2024 bude každá dacia, s výjimkou elektromobilu Spring, založena na platformě CMF-B skupiny Renault a její elektromobily budou následovat přechodem na úzce související elektrický ekvivalent CMF-BEV.

To znamená, že elektrické sandero bude v podstatě příbuzným chystaného Renaultu 5, i když se tradičně zaměří na užitek a praktičnost. Vedení automobilky naznačilo, že bude stavět na vzorci pro populární Sandero Stepway a osvojí si prvek robustnosti, vzhled crossoveru.

Le Vot vysvětlil, že má-li zůstat jedním z nejdostupnějších vozů ve svém segmentu, bude se muset obejít bez zářivých parametrů nadcházejících soupeřů, dostane například menší baterii. „Chceme pro zákazníka nižší cenu. Půjdeme tedy cestou kratšího dojezdu a delší doby nabíjení než električtí konkurenti v segmentu B,“ řekl.

Čtvrtá generace sandera může přijít i ve spalovací verzi, ať už jako rozsáhlá modernizace aktuálního modelu, či zcela nový vůz, který na trhu vydrží do plánovaného zákazu prodeje nových spalovacích aut v EU v roce 2035.

Dacia se chystá na Dakar, za volant usedne Sébastien Loeb

AutoMoto

Test Dacie Sandero Stepway: Venkovský světák

Testy

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám