Hlavní obsah

Prezident mění vozový park, ministerstvo poptává 11 vozidel včetně dvou SUV

Novinky, maž

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Pražský hrad řeší výměnu vozového parku prezidenta Miloše Zemana. Ministerstvo vnitra zadalo poptávku na nákup celkem 11 vozidel včetně dvou sportovně-užitkových (SUV) a jednoho vozidla s balistickou ochranou. Jako první o tom informoval server ZDopravy.cz.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Prezident Miloš Zeman nahlíží do nového vozu, který dostal v roce 2015.

Článek

Všechna auta musejí být nová. Jedinou výjimkou je pancéřované vozidlo (stupeň ochrany VR7), kde může být nájezd do pěti tisíc kilometrů. Všechna vozidla budou mít černou metalickou barvu. Předpokládaná hodnota zakázky činí 50 miliónů korun včetně DPH.

Ve veřejně dostupné zakázce je v případě osmi modelů označených jako „limuzína long” uvedena výhradně karosářská verze sedan. Mezi další požadavky ministerstva patří rozvor náprav nejméně 3120 mm a motor o zdvihovém objemu tři litry a výkonu alespoň 320 kW (435 koní).

Foto: Jan Handrejch, Právo

Škoda Superb na Pražském hradě

Vozidlo musí být schopné zrychlit z klidu na stokilometrovou rychlost za ne méně než 4,8 sekundy. Tyto požadavky splňuje například BMW řady 7, Audi A8 nebo Mercedes-Benz třídy S.

Z výše uvedeného je patrné, že společnost Škoda se o zakázku bude moci ucházet jen v případě dvou SUV, protože superb (kterým prezident jezdí) je liftback, kdy se zadní část vyklápí kompletně celá a nesplňuje ani zadaná kritéria minimálního rozvoru a výkonu motoru.

Zeman bude nadále jezdit vozy značky Škoda

Podle mluvčího Škody Vítka Pelce se automobilka teprve seznamuje s detaily zadávací dokumentace, jako obvykle má zájem účastnit se každého transparentního výběrového řízení na dodávku osobních automobilů.

Foto: Novinky

Škoda Kodiaq

„Pokud jde o pana prezidenta, bude samozřejmě nadále využívat vozy Škoda Superb a Škoda Kodiaq, které zapůjčuje společnost Škoda Auto,” uvedl na dotaz Novinek mluvčí prezidenta Jiří Ovčáček.

„Pan prezident zastává názor, že český prezident by měl jezdit českým autem," řekl již dříve Ovčáček.

Prezidentské auto má navíc standartu a výstražné zařízení

Prezident Miloš Zeman jezdí Škodou Superb třetí generace. Černý liftback v provedení Laurin & Klement má pohon všech kol a benzínový dvoulitr o výkonu 280 koní (nejsilnější motor v nabídce), dosahuje maximální rychlosti 250 km/h a stojí jeden a čtvrt miliónu korun.

Foto: Škoda Auto

Škoda Superb s novým multimediálním systémem (květen 2017)

Od běžně prodávaného vozu se liší pouze držáky prezidentské standarty, na přání ochranné služby byl vůz dovybaven skrytým výstražným zařízením, majákem a vysílačkou. [celá zpráva]

Zeman podle Ovčáčka při cestách sedí vždy na předním sedadle. Během jízdy studuje materiály nebo sleduje krajinu. Ač je kuřák, v autech prý zásadně nekouří. Naposledy řídil automobil koncem devadesátých let, nyní již nemá platný řidičský průkaz.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám