Hlavní obsah

Prestižní anketa Auto roku 2016 zná všechny uchazeče, šanci má i superb

Novinky, maž

Organizátoři evropské ankety Car of the Year zveřejnili všechny uchazeče o tento prestižní titul. Je jich celkem 35 a své „želízko v ohni” zde má i mladoboleslavská automobilka s třetí generací superbu.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Škoda Superb (2015)

Článek

Anketa Car of the Year se vyhlašuje od roku 1964. Tehdy vyhrál Rover 2000, druhý byl Mercedes 600 a na třetí příčce skončil Hilman Imp. Automobil z Mladé Boleslavi a potažmo z Česka či Československa v této anketě zatím nikdy nevyhrál.

Loni se fabia do užšího výběru sedmi finalistů nedostala, rok před tím se to povedlo třetí generaci octavie. Na vytouženou „zlatou medaili” ale v Mladé Boleslavi stále čekají. Vyplnit by se jim to mohlo příští rok, kdy v předvečer zahájení ženevského autosalonu ohlásí organizátoři COTY vítěze.

Superb je mimořádně povedený model, ovšem mezi dalšími čtyřiatřiceti novými auty to bude mít hodně těžké. Každý z nominovaných aut má ale statistickou pravděpodobnost výhry 2,85 procent.

Foto: Martin Žemlička, Novinky

Ferrari 488 GTB

„Významnou novinkou ročníku 2016 se stalo zrušení minimální hranice předpokládaného evropského ročního odbytu 5000 kusů konkrétního typu s tím, abychom otevřeli dveře též pro malosériové, ovšem technicky či jinak výrazně vynikající modely,” uvedl motoristický novinář Jiří Duchoň, jediný český porotce v COTY.

Díky tomuto do velké míry nesmyslnému omezení se letos mohou ankety zúčastnit i Audi R8 či Ford Mustang. Naopak - Ferrari 488 GTB budete v seznamu hledat marně.  Vysvětlení je logické jen z části - většina porotců se s tímto modelem nesvezla.

Seznam kandidátů na Car of the Year 2016
Audi A4
Audi R8
Audi Q7
BMW řady 7
BMW X1
Ford Mustang
Ford S-Max/Galaxy
Honda HR-V
Honda Jazz
Hyundai Tucson
Infiniti Q30
Jaguar XE
Jaguar XF
Kia Optima
Kia Sorento
Land Rover Discovery Sport
Mazda2
Mazda CX-3
Mazda MX-5
Mercedes-AMG GT
Mercedes-Benz GLC
Mercedes-Benz GLE
Mini Clubman
Opel Astra
Opel Karl
Renault Espace
Renault Kadjar
Renault Talisman
Škoda Suberb
Ssangyong Tivoli
Subaru Levorg
Subaru Outback
Suzuki Vitara
Volvo XC90
Volkswagen Touran
Zdroj: COTY

Anketa

Postoupí Škoda Superb do užšího finále COTY 2016?
Ano
85,7 %
Ne
14,3 %
Celkem hlasovalo 1220 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám