Hlavní obsah

Pravidla pro předjíždění cyklistů se zatím měnit nebudou

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktuálně platná pravidla pro předjíždění cyklistů se zatím měnit nebudou. Ministerstvo dopravy ustoupilo od záměru na zrušení dosavadního povinného metrového odstupu v rychlosti pod 30 kilometrů v hodině. Ve středu to řekl ministr dopravy Martin Kupka (ODS). Návrh kritizovaly některé organizace.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Řidiči motorových vozidel musí v současnosti dodržovat 1,5metrový odstup, pokud chtějí předjíždět cyklistu. V úsecích, kde je nejvyšší povolená rychlost do 30 kilometrů za hodinu, podle zákona stačí metrová mezera. V případě, že jede cyklista ve vlastním cyklopruhu, nejedná se o předjíždění a povinnost odstupu neplatí.

Resort plánoval zavést při předjíždění v rychlosti do 30 km/h obecné pravidlo bezpečného předjíždění. Kupka záměr oznámil v červenci s tím, že podle statistik je nebezpečnost předjíždění cyklistů při těchto rychlostech malá. Zároveň zdůraznil, že by změna neznamenala úplné zrušení povinného odstupu auta od cyklisty, jen by nebyla přesně definovaná a odvíjela by se od místa a situace.

Kde se nejvíc bourá s cyklisty? Rizikové jsou křižovatky

AutoMoto

Proti návrhu se vymezila řada organizací, podle nichž by pak bylo pravidlo pro předjíždění téměř nevymahatelné. To ministerstvo odmítá, avšak po meziresortním připomínkovém řízení, v němž obdrželo proti záměru několik námitek od jiných úřadů, od změny zatím upustilo. Je ovšem pravděpodobné, že o pravidlech pro předjíždění se bude ještě diskutovat při projednávání novely zákona o provozu na pozemních komunikacích ve Sněmovně.

Nová pravidla pro předjíždění cyklistů platí v Česku od počátku roku 2022. Řidiči musejí cyklisty předjíždět ve vzdálenosti nejméně půldruhého metru. Při nedodržení odstupu a ohrožení cyklisty jim hrozí pokuta až 2000 korun, zavedla novela zákona o provozu na pozemních komunikacích.

Odpůrci předepsané vzdálenosti pro předjíždění poukazovali na to, že nové opatření nebude možné na mnoha místních silnicích dodržovat ani kontrolovat. Argumentovali tím, že například na úzkých silnicích v horách nové opatření zastaví dopravu. Ministerstvo dopravy zatím alespoň upravilo výklad dopravního značení, podle jehož nového znění mohou řidiči při předjíždění cyklistů přejet jednoduchou plnou čáru.

Anketa

Jak se stavíte k pravidlu odstupu 1,5 m při předjíždění cyklisty?
Souhlasím s ním tak, jak je napsáno
28,4 %
Souhlasím, ale chtělo by upravit
8,5 %
Se zásadními změnami by se s ním dalo souhlasit
4,5 %
S takovým pravidlem nesouhlasím v žádném případě
58,6 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 201 čtenářů.

Reklama

Výběr článků

Načítám