Hlavní obsah

Prahou projela spanilá jízda více než 430 skútrů Vespa

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Prahou v sobotu dopoledne projelo více než 430 skútrů převážně italské značky Vespa a Piaggio. Spanilá jízda s rekordním počtem účastníků byla součástí 11. setkání majitelů a příznivců skútrů pod názvem PragoVespa. Loni Prahou projelo zhruba o 20 strojů méně. Třídenní sraz pořádal Vespa Club Praha ve spolupráci se zastoupením Vespy v ČR, uvedla mluvčí akce Andrea Kloučková.

Foto: ČTK

Spanilá jízda italských skútrů Vespa

Článek

Spanilá jízda odstartovala po 10:30 z HG Sportcentra Troja u Vltavy. Na Václavské náměstí přijela jednostopá kolona zhruba o hodinu později. Součástí PragoVespa byl i další program, jako soutěž zručnosti „Pomalý sprint pro Kapku naděje“ odpoledne v Troji nebo večerní hudební vystoupení. Už v pátek se konaly tradiční večerní a noční vyjížďky.

Další program byl připraven na neděli. V 10:30 se z Troji jelo do obchodního centra Arkády na Pankráci, kde se koná výstava skútrů Vespa k příležitosti jejich 77. narozenin.

Do Prahy se sjeli majitelé a příznivci italské značky z celého světa. Nejvzdálenějšími účastníky byli členové Vespa Clubu z Melbourne, z italského Terstu přijela majitelka skútru, který má najeto přes 300 000 kilometrů. Před zhruba 180 000 ujetými kilometry majitelka vyměnila původní motor za nový, který slouží dodnes. Akce se také zúčastnil velký fanda značky, herec David Matásek.

Vespa Club Praha vznikl v roce 2015 vyčleněním z národního klubu. Spadá pod zastřešující organizaci Vespa Club Czech Republic, která byla založena v roce 2004, a pod mezinárodní Vespa World Club, který byl založen roku 1957. Další kluby jsou v Česku například v Brně, Hranicích na Moravě, v Plzni nebo v Liberci.

Vespa, italsky vosa, byla zaregistrována v dubnu 1946. Značku malých skútrů vymyslel podnikatel a výrobce letadel Enrico Piaggio, který se po druhé světové válce rozhodl vyrábět levný dopravní prostředek dostupný pro širokou veřejnost.

Elegantní vespa, která si základní tvary zachovala až do dneška a za tři čtvrtě století našla řadu více či méně povedených kopií, se také stala jednou z kulturních ikon 20. století.

Prodej nových skútrů Vespa a Piaggio se loni zvýšil o pětinu, na 1394 strojů, vedle toho si Češi dovezli 850 ojetých strojů těchto dvou značek. Celkem je v tuzemsku registrováno kolem 9000 strojů značky Vespa.

Legendární italská Vespa se stala synonymem pro skútr. Slaví 75 let

AutoMoto

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám