Hlavní obsah

Pozitivní dopad elektrifikace aut? Vozy značky Mini budou znovu malé

Novinky, laz

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Možná hořekujete nad tím, kam až ty vozy značky Mini rostou. Záchranou podle šéfa značky může být změna pohonného ústrojí. Poptávka po komfortu a bezpečnosti totiž u spalovacích variant rozměry níž snadno nepustí.

Foto: Mini

Mini Rocketman Concept (2011)

Článek

Traduje se, že před návrhem původního Mini, tedy Morrise, šéfkonstruktér Alec Issigonis obkreslil čtyři dospělé, kteří si sedli na zem co nejblíže k sobě, tedy v konfiguraci jako v autě. To by u dnešního Mini třetí novodobé generace tak úplně nefungovalo. Veškeré příslušenství a nároky na bezpečnost a komfort bývalého prcka neustále zvětšují.

Ovšem existuje šance, že Mini budou znovu mini. A možná překvapivě za to může elektrifikace. Šéf značky Bernd Koerber v rozhovoru pro Auto Express naznačil, že plochá baterie v podlaze a jeden či dva elektromotory dovolí konstruktérům budoucí vozy značky zmenšit.

Foto: Mini

Mini Cooper SE

„Moc rád bych viděl budoucí Mini, jak se vrací blíže k chytrému využití malého prostoru. Když použijete baterie chytře, můžete na prostoru ušetřit opravdu hodně,” říká Koerber.

Aktuální Mini už elektrické je, ve verzi SE vychází ze standardní varianty, ovšem zmíněné výhody se mohou vázat k menšímu modelu. O něm se hovoří jako o sériové verzi konceptu Rocketman z roku 2011. Právě ten by se mohl spalovacího motoru vzdát definitivně a tím dosáhnout menšího půdorysu se stále dostatečným vnitřním prostorem.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám