Hlavní obsah

Porsche ukázalo nový Boxster, prodávat se začne v květnu

Novinky, Martin Žemlička

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Roadster s motorem uprostřed, který Porsche prodává pod názvem Boxster, se dočkalo nové generace. Novinka je lehčí, výkonnější a v konečném důsledku nabídne i nižší spotřebu paliva - zhruba o patnáct procent. V Česku se začne prodávat od května.

Nové Porsche Boxster: první videoVideo: Porsche

 
Článek

Žádné velké změny nečekejte - karoserie má kratší převisy, je delší o 32 mm a spodní okraj čelního skla je více posunut dopředu. Nová jsou přední světla, diody pro denní svícení i nasávací otvor. Změnou prošla také elektricky ovládaná střecha (ve složeném stavu už nemá samostatný kryt). Nový model vypadá dynamičtěji (a z jeho karoserie lze vyčíst odkazy na supersportovní Carreru GT), jak už to ale u Porsche bývá, hlavní design se pouze cizeloval.

Boxster, který má pochopitelně poháněná zadní kola (a motor pro ideální rozmístění hmotnosti uprostřed), je v nabídce ve dvou různě výkonných verzích.  Oba modely pohání plochý šestiválec boxer s přímým vstřikováním benzínu, nový je systém rekuperace kinetické energie, aktivní řízení teploty a ve sportovním autě kontroverzní funkce start/stop.

Foto: Porsche

Porsche Boxster (2012)

Dvě různě výkonné verze

Základní Boxster s 2,7litrovým šestiválcem má výkon 265 koní (195 kW), což je o deset koní větší výkon než u předchůdce. Technicky tento motor vychází z šestiválce 3,4 litru, který se stará o pohon silnější verze s tradičním označením S. Ta má výkon 315 koní (232 kW).

Standardem je šestistupňová manuální převodovka, v příplatkové výbavě lze zaškrtnout volitelnou sedmistupňovou dvouspojkovou převodovku PDK. Kombinovaná spotřeba je s převodovkou PDK nižší než u manuální převodovky - 7,7 l/100 km, u modelu Boxster S pak rovných 8,0 l/100 km.

Foto: Porsche

Porsche Boxster (2012)

Slabší verze Boxsteru zrychluje z klidu na 100 km/h za 5,7 s a jede až 264 km/h. Silnější provedení akceleruje na stovku za 5,0 s, ručka rychloměru se zastaví při 279 km/h. Na přání může být Boxster vybaven mechanickým samosvorným diferenciálem.

Cena nového modelu Porsche Boxster začíná na částce 48 291 eur, což je zhruba 1 250 000 korun. Verze S je zhruba o 250 tisíc korun dražší. V Česku se začne prodávat v květnu. Třetí generace Porsche Boxster se ve světové premiéře představí v březnu na ženevském autosalonu.

Foto: Porsche

Porsche Boxster (2012)

Anketa

Ohodnoťte vzhled nového Boxsteru (jako ve škole)
1
67,6 %
2
16,3 %
3
9,7 %
4
2,2 %
5
4,2 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 1572 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám