Hlavní obsah

Porsche mění striktní filozofii. Cayman GT4 a Boxster Spyder budou mít i PDK

Německá automobilka Porsche oznámila, že modely Cayman GT4 a Boxster Spyder budou mimo běžné manuální převodovky dostupné i s automatickým řazením - s úžasnou dvouspojkovou převodovkou PDK.

Foto: Porsche

Porsche Cayman GT4

Článek

Vůbec poprvé v historii německé automobilky budou mít vrcholné verze modelů Boxster a Cayman možnost automatického řazení - dostanou dvouspojku PDK. Ta samozřejmě řadí nesrovnatelně rychleji, než to dokáže byť špičkový řidič s manuálem, takže se dá očekávat, že se u obou vozů zlepší zrychlení.

V současnosti oba vozy umí z 0 na 100 km/h akcelerovat za 4,4 sekundy.

Podobně jako na zrychlení se převodovka PDK může podepsat i na maximální rychlosti. Ta by se mohla u Caymanu dostat přes současných 304 km/h a u Boxsteru přes 301 km/h.

Porsche ukrylo do reklamy na Super Bowl jedno velké překvapení

AutoMoto

Divize GT u Porsche se dlouhodobě snaží vyrábět nejostřejší verze sportovních modelů tak, aby přinášely co největší potěšení řidičům, proto málokdy sáhne k automatickému řazení a raději do vrcholových verzí dává manuál.

Foto: Porsche

Dosud byl v Porsche 718 Cayman GT4 k mání jen manuál.

Jednou z výjimek byla 911 GT3 gen. 991, která dostala jen PDK, a fanoušci i zákazníci to dali značce pořádně „sežrat”. Mimo jiné i tím, že některé kousky přebudovávali na manuální řazení. Porsche tedy u faceliftu, označovaného 991.2, chybu nezopakovalo a nabídlo rovnou manuál.

I přes obecný konsensus nadšených řidičů, že řízení sporťáku s manuální převodovkou přináší více potěšení, nelze rozporovat fakt, že PDK řadí rychleji a je na jízdu jednodušší.

Německá automobilka tedy pravděpodobně rozšíří skupinu potencionálních kupců Boxsteru a Caymanu o ty, kterým jde o každou setinu času na kolo, i o ty, kteří by rádi měli ostrou 718 uživatelsky přívětivější.

Vzdor dnešním zvyklostem. Porsche má atmosférický šestiválec a manuál v dalším modelu

AutoMoto

Ostatně, podle serveru Motor1 nebude Porsche u modelu Cayman končit jen přidáním převodovky PDK. Spekuluje se, že uvede ještě silnější verzi Caymanu s názvem GT4 RS.

Vůz už byl údajně několikrát spatřen, jak jej testovací jezdci Porsche zkoušejí v maskování.

Anketa

Máte raději sportovní auta s manuálem, nebo s automatickým řazením?
Manuál, baví mě to víc
54,3 %
Automatické řazení, řadí rychleji a lépe
45,7 %
Celkem hlasovalo 188 čtenářů.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám