Hlavní obsah

Počasí návyky řidičů nemění, pneumatiky mění s prvním sněhem, říká servisman

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ani pozdější nástup zimy a delší podzim nezměnily zvyky majitelů aut, kteří jezdí do autoservisů měnit letní pneumatiky za zimní. Podle Jana Kořenka ze Zastávky u Brna to dlouhodobě nechávají na poslední chvíli, až když udeří první mrazy a napadne první sníh. V tu dobu je nápor zájemců největší. Proti tomu na jaře se výměna pneumatik rozprostře do mnohem delšího časového úseku. A stále více lidí, kteří nejezdí pravidelně na hory a nežijí tam, podle něj zvažuje nákup univerzálních pneumatik.

Foto: ČTK

Sezonní výměna pneumatik u osobních automobilů. Na snímku majitel autoservisu Jan Kořenek připravuje pneumatiku na nazouvání na disk.

Článek

„S prvním mrazem a sněhem přijede obvykle 90 procent zákazníků, i když jim vždycky říkám, ať přijedou dřív, protože pak musejí čekat, než na ně budu mít čas. I když je dneska už listopad, tak zatím je letos přezouvání díky teplému počasí hodně pozvolné,“ řekl Kořenek.

Proti minulosti se cena příliš nezvýšila, i když inflace dosahovala v posledních dvou letech až dvouciferných hodnot. Za poslední tři až čtyři roky zdražil Kořenek přezouvání o deset až 15 procent. „Tím, že pracuju na sebe, nebylo nutné zvyšovat ceny více. Myslím, že v jiných oborech se zdražovalo daleko víc,“ řekl. Cena přezutí celých kol menších rozměrů na menší osobní auta tak vyjde na 600 korun bez DPH, čím jsou kola větší, tím je přezutí dražší.

Ceny nových pneumatik se v posledních letech zvýšily zhruba o 20 procent a podle Kořenka čím dál více lidí, kteří jezdí méně, zvažuje, že začnou používat univerzální pneumatiky. Jejich cena se totiž nijak neliší od letních či zimních pneumatik. „Z testů vyplývá, že slouží v zimě jako plnohodnotná pneumatika a kvalitní výrobky opravdu fungují. Levné ani neprodávám. Pro lidi, kteří najezdí okolo 10 000 kilometrů za rok, nežijí na horách nebo nejedou sedmkrát za zimu do Alp, jsou univerzály v pohodě,“ míní Kořenek.

I elektromobily vypouští lokální emise pevných částic. Nejsou však vysoké, říká britský výzkum

AutoMoto

Lidé, kteří jezdí méně, totiž ani zimní pneumatiky plně nevyužijí. „Aby byla guma měkká, měla by být stará do čtyř let. Proto pak někteří lidé dojíždějí zimní gumy i přes léto. Sice se řeší, že mají delší brzdnou dráhu, ale když člověk řídí inteligentně a nezávodí, tak to nemusí řešit,“ řekl Kořenek.

Poznamenal také, že auta a jejich provoz jsou jedním ze segmentů ekonomiky, na nichž lidé nijak výrazně nešetří, a odříkají si jinde. „Zákazníků mám víceméně pořád stejně, a když nějací důchodci přestanou jezdit, přijdou zase jiní, často děti dosavadních zákazníků,“ řekl Kořenek.

Zimní pneumatiky konečně přestaly zdražovat, o něco i zlevnily

Ekonomika

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám