Hlavní obsah

Ostrý Yaris měl být rally autem na silnice, závodní předloha ale možná nedorazí

Novinky, laz

Závodní tým Toyota Gazoo Racing údajně bude muset v příštím roce nastoupit se stávající technikou v podobě modelu Yaris WRC předchozí generace. Informuje o tom specializovaný web DirtFish s odvoláním na zdroje uvnitř týmu. Nové vydání mělo nést marketingovou tíhu ostrého provedení produkční varianty.

Foto: Toyota

Koncept Toyota Yaris GR

Článek

Měla to být oslava motorsportu přeneseného na běžné silnice. Nová Toyota Yaris s přídomkem GR měla přenést vůni závodů do běžných showroomů, tak jako to dříve umělo Subaru či Mitsubishi. Ovšem marketéři japonské značky budou mít možná zamotanou hlavu.

Závodní předloha, která měla nést ono poselství, se pravděpodobně v plánované podobě vůbec nepostaví proti stopkám. Web DirtFish informuje, že Toyota musela zastavit vývoj kvůli omezením během koronavirové pandemie. Tým totiž téměř čtvrt roku nesměl testovat.

Foto: Toyota

Toyota Yaris GR

„Nebylo to jen o tom, že nedokážete dostat lidi do dílny, aby pracovali na autě. Ke všemu se přidala skutečnost, že nevíte, kdy budou opět fungovat jednotliví dodavatelé a kdy se spolehlivě obnoví celý řetězec. Vše je teď nesmírně komplikované a to mělo významný dopad na vývoj auta,” říká nejmenovaný zdroj serveru.

Ostrý hatchback ze staré školy. Toyota představila Yaris GR

AutoMoto

Závodní vůz založený na nové generaci yarisu se sice může představit v další sezoně, to má však dva háčky. Veřejnost si tak snadno nemusí spojit civilní a závodní verzi, jak to měli jistě u Toyoty v plánu.

Za druhé, v roce 2022 už to bude muset být podstatně jiný vůz, protože se mění pravidla. Poprvé se objeví hybridní technologie. Což je sice pro Toyotu, která se na hybridy specializuje, zdánlivě dobrá zpráva, ovšem opět tu uniká jistá spojitost s tím, co automobilka prodává v showroomech.

Civilní Toyota GR Yaris má poctivý pohon všech kol, rozšířenou karoserii a se standardním yarisem nemá skoro nic společného. Výkon 261 koní a točivý moment 360 N.m dává přeplňovaný tříválec o objemu 1618 ccm.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám