Hlavní obsah

Originál Porsche 917 z filmu LeMans jde do dražby

Pokud jste pravověrní fanoušci benzínu a rychlých kol, pak nepochybně znáte film LeMans se Stevem McQueenem v hlavní roli. Auto z tohoto filmu jde teď do aukce.

Porsche 917Video: Gooding & Company

 
Článek

Steve McQueen zde ztvárnil závodníka, který se v roce 1971 chystá a následně i jede čtyřiadvacetihodinovku v LeMans. K tomu bylo zapotřebí samozřejmě originální auto, ovšem získat ho, nebylo už v té době prakticky možné. Jenže se objevil tovární jezdec Jo Siffert, který vlastnil testovací mulu, tedy testovací vůz se šasi 917-024, které se prohánělo po LeMans o rok dříve. V závodních válečných barvách firmy Gulf se zapsalo auto do srdcí mnoha diváků.

Jo Siffert pak vlastnil auto až do své smrti v roce 1976. Pak se auto ztratilo ze světa a nikdo nevěděl, kdo ho vlastně má. V roce 2001 se objevilo nedaleko Paříže. Mělo všechno, včetně původních pneumatik. Už v roce 2014 mělo být auto prodáno v Monterey, ale majitel auto chvíli před aukcí stáhl.

Auto bylo renovováno ve Švýcarsku a jeho renovace skončila v roce 2017. Teď ho nabídne aukční síň Gooding & Company opět v Monterey, tedy v půlce srpna. Cena se odhaduje na ohromných 13-16 miliónů dolarů, což je až 373 miliónů korun.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám