Hlavní obsah

Opel od ledna nabídne Zafiru Tourer také s pohonem na CNG

Novinky, Martin Žemlička

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Od ledna 2012 bude nový Opel Zafira Tourer k dispozici i ve verzi ecoFLEX CNG, která pro pohon využívá stlačený zemní plyn CNG (Compressed Natural Gas). Cenu zatím tuzemské zastoupení neoznámilo.

Článek

Opel Zafira Tourer 1.6 CNG pohání motor o výkonu 110 kW (150 k) a 210 Nm. Nádrž na CNG má objem 25 kilogramů (objem se v případě stlačeného zemního plynu neuvádí v litrech, ale v kilogramech). Dojezd udávaný automobilkou je zhruba 530 kilometrů, k dispozici je i 14litrová nádrž na benzín, což se hodí, protože síť stanic s CNG není moc hustá.

Na benzín ujedete na jednu nádrž s touto zafirou zhruba 150 kilometrů. Kromě stlačeného zemního plynu CNG umí zafira spalovat i bioplyn nebo směs zemního plynu a bioplynu.

Zafira Tourer CNG se rozjede až na 200 km/h, v kombinovaném režimu spotřebuje dle výrobce 4,7 kilogramu CNG na 100 ujetých kilometrů. Vzhledem k průměrné ceně 23 korun za kilogram CNG lze ujet jeden kilometr za cca jednu korunu. Při aktuálně vysokých cenách benzínu, respektive nafty vychází CNG levněji. Nevýhodou je méně hustá síť čerpacích stanic, snížení výkonu o cca 5 – 10 procent a zvýšení hmotnosti automobilu.

Cenu za popisovanou Zafiru Tourer zatím tuzemský importér nezveřejnil. Prodej by měl být zahájen již za měsíc – od ledna 2012.

Anketa

Kterému palivu dáváte přednost?
Benzin
33,3 %
Nafta
45,7 %
LPG
12,5 %
CNG
8,5 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 806 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám