Hlavní obsah

Obyvatelé Veselova u Žlutic se mají konečně dočkat silničního obchvatu

Do tří let by měly přes obec Veselov u Žlutic, které leží nedaleko hlavního tahu na Prahu na silničním spojení s východní částí Karlovarska, přestat jezdit až řádově tisíce aut denně. Ředitelství dálnic a silnic totiž chystá přeměnu silnice I/6 v úseku Knínice - Bošov na dálnici, a to i se sjezdy. Kraj pak počítá s obchvatem této obce.

Foto: ŘSD

Budoucí sjezd z dálnice D6 na silnici, která obkrouží Veselov

Článek

„Obě tyto stavby je nutné realizovat v těsné věcné a časové koordinaci, proto bude vybrán jeden dodavatel jak pro plánovaný úsek dálnice D6, tak i pro obchvat Veselova,“ uvedl pro Právo a Novinky karlovarský krajský zastupitel Jan Bureš (ODS), který má dopravu na kraji na starosti.

„Financování akce bude zajištěno pomocí úvěru, přičemž v současné době máme podanou žádost o dotaci ze Státního fondu dopravní infrastruktury a předběžně to vypadá, že bychom polovinu peněz mohli dostat,“ dodal neuvolněný krajský zastupitel s tím, že předpokládané náklady na realizaci obchvatu jsou 211 milionů korun.

Začátek stavby obchvatu se nachází na silnici II/205 jižně od Veselova, odkud se trasa má plynule odklánět východním směrem. Obec má přitom v dostatečné vzdálenosti míjet. „Konec úseku je pak naplánován na nové křižovatce se silnicí III/20522 východně od Knínic,“ upřesnila Veronika Svobodová z karlovarského krajského úřadu s tím, že délka silničního obchvatu má být takřka jeden a půl kilometru.

Křižovatka se posune z Hvězdy

Sjezd z dálnice již nemá být v lokalitě Hvězda jako dnes, kde často dochází k dopravním nehodám. Posunutý má být blíže k silnici přetínající silnici I/6 mezi Knínicemi a Budovem. Ostatně tato silnice po dostavbě už nemá fungovat, ale nahradí ji v části stávající hlavní tah z Karlových Varů na Prahu.

Stavba dálnice ve zhruba 7,9 km dlouhém úseku Knínice - Bošov je v přípravě a začít má nákladem přibližně 4,8 miliardy korun v příštím roce. Navazující část dálnice z Bošova směrem na Prahu je již v provozu několik let.

Účet za nové silnice u Plzně a Klatov nabobtná o stamiliony

Ekonomika

Výběr článků

Načítám