Hlavní obsah

Obnovovaná Dacia sází na sedan Solenza

Novinky, Jaroslav Šimek

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Jedním z překvapení na Autosalonu Brno 2003, dokonce ve světové výstavní premiéře, byla Dacia Solenza. Tento model otevírá cestu k celkové obnově nabídky automobilky z Pitešti.

Foto: Pavel Kalina

tak se začínalo

Článek

U nás se začne čtyřdveřový sedan prodávat od půlky července, kdy by se na trh mělo dostat prvních sto vozů. Do konce roku počítá dovozce - Společnost LUM-ORIS - s odbytem dalších 400 aut. Ta se mají k zákazníkům dostat prostřednictvím 22 vlastních dealerů. Solenza bude nabízena ve čtyřech úrovních výbavy s označením Prima, Comfort, Rapsodie a Scala a v cenách od 193 000 do 245 000 Kč.

V Dacii Solenza se poprvé objevuje jako prvek nové identity značky například nový trojrozměrný chromovaný znak, který je umístěn ve středu mřížky chladiče. Maska i tvarování kapoty se nesou ve znamení písmene V, což má vozu dodat dynamičtější výraz. Toto řešení se však objevuje i v zadní části karosérie. Interiéru dominuje výrazná, zaoblená jednoduchá palubní deska s přístroji s bílými stupnicemi na modrém podkladu. Zavazadlový prostor je nadprůměrný - jeho základní objem představuje 370 l. Solenza je dlouhá 4083, široká 1664 a vysoká 1379 mm při rozvoru 2476 mm.

Skutečnost, že se automobilka Dacia dostala pod křídla Renaultu, se v tomto modelu odráží především v použití osvědčené mechaniky této francouzské automobilky. Pod kapotou je například spolehlivý, hospodárný a pro své kvality ceněný benzínový čtyřválec s vícebodovým vstřikováním paliva o objemu 1,4 l a výkonu 55 kW.

Síla motoru se přenáší na přední kola prostřednictvím pětistupňové převodovky JH3, která se používá v nových modelech Renault Laguna II a Mégane II. V této konfiguraci pohonná jednotka propůjčuje Solenze zrychlení z klidu na 100 km za 13,1 s a maximální rychlost 162 km/h. Kombinovaná spotřeba udávaná výrobcem je 6,8 l na 100 km.

Reklama

Související témata:

Související články

Designérskou soutěž vyhrálo Auto s batohem

Zajímavé nápady, netradiční řešení a především velký důraz na užitnou hodnotu, tak by se ve stručnosti dala shrnout designerská soutěž Brno Car Design...

Premiérový start Fabie WRC se kvapem blíží

Dlouho očekávané datum premiérového startu sportovní novinky mladoboleslavské škodovky je již známo. Fabia WRC, která si odbyla světovou premiéru na ženevském...

Výběr článků

Načítám