Hlavní obsah

O podílu v automobilové skupině Stellantis uvažuje Itálie

Novinky, Daniel Havlina

Italský náměstek ministra hospodářství a financí Antonio Misiani se nedávno nechal slyšet, že pokud by byla pro Itálii dobrá příležitost koupit podíl v nově vzniklé obří automobilce Stellantis, vláda by takový obchod zvažovala.

Foto: Stellantis

Logo skupiny Stellantis

Článek

Vznik nové společnosti pochopitelně vyvolal rozruch a postupně se k němu začali vyjadřovat také vrcholní politici. Ti italští, především pak náměstek ministra hospodářství a financí Antonio Misiani, měli čím přispět. Misiani uvedl, že by italskou vládu mohlo zajímat odkoupení části akcií Stellantisu.

„Možná přítomnost italského státu v nové skupině podobná přítomnosti francouzské vlády nemůže a nesmí být tabu,” uvedl Misiani v rozhovoru pro italské noviny La Repubblica.

Udrží Stellantis všech 14 značek? Otazníky se objevují i nad tradičními automobilkami

AutoMoto

Stellantis se prozatím ke slovům italského politika nevyjádřil, a tudíž ani tyto spekulace nepotvrdil. Jisté tak je, že největším současným soukromým investorem je firma Exor, holding rodiny Agnelliových, který má 14 % a předtím vlastnil společnost FCA. Podíl má ale například i Francie, která drží 6,2procentní podíl pomocí banky BPI France.

Podle Misianiho by podíl ve Stellantisu mohl pozitivně ovlivnit italský trh s pracovními místy. Zároveň ale dodal, že k obchodu mezi italskou vládou a Stellantisem může dojít jen za určitých specifických podmínek, které aktuálně nepanují.

Spojení FCA a PSA schválili akcionáři, vzniká čtvrtá největší automobilka

AutoMoto

Automobilka Stellantis, která vzniká spojením výrobců PSA a FCA, bude čtvrtým největším výrobcem automobilů na světě - sdružuje 14 různých výrobců jako Fiat, Peugeot, Opel nebo Alfa Romeo. V pondělí to schválili akcionáři obou koncernů. Fúze má hodnotu přibližně 1,1 bilionu korun, k jejímu dokončení má dojít 16. ledna.

Reklama

Související články

Kia má nové logo

Korejská automobilka ve středu zveřejnila nové logo. Zbavilo se oválu a má dynamičtější grafiku.

Výběr článků

Načítám