Hlavní obsah

Nového šéfa jmenuje Škoda do dvou týdnů, Schäfer převezme od dubna provozní řízení Volkswagenu

Předseda představenstva Škody Auto Thomas Schäfer bude od dubna provozním ředitelem Volkswagenu. Do jmenování nástupce, které má proběhnout během dvou týdnů, bude řídit i Škodovku. Automobilka to uvedla na tiskové konferenci, kde také sdělila, že loni zákazníkům na celém světě dodala 878 200 automobilů, o 12,6 % meziročně méně.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Škoda Auto (Ilustrační foto)

Článek

Předseda představenstva Škody Auto Thomas Schäfer převezme od 1. dubna provozní řízení značky Volkswagen, zároveň ale povede Škodovku až do konce června. Uvedl to na výroční tiskové konferenci. Škoda již dříve oznámila, že Schäfer odejde k 1. červenci do vedení značky Volkswagen. Jméno nového šéfa by měla oznámit v následujících dvou týdnech.

Schäfer potvrdil, že zůstane ve vedení Škody, dokud se nenajde jeho nástupce. Týdeník Škodovácký odborář v únoru uvedl, že ve hře o šéfa Škody je devět uchazečů. Schäfer do čela české automobilky přišel 3. srpna 2020, z funkce tak odejde po téměř dvouletém působení.

Foto: Právo

Předseda představenstva Škody Auto Thomas Schäfer

„Výběr mého nástupce ještě nebyl zcela završen,“ uvedl Schäfer. Škoda podle něj chtěla výběr dokončit ještě před tiskovou konferencí, oznámí ho ale zřejmě v dalších dvou týdnech, dodal Schäfer.

Schäfer bude působit ve funkci předsedy představenstva značky Volkswagen ve Wolfsburgu. Dosavadní šéf VW Ralf Brandstätter od srpna převezme aktivity Volkswagenu v Číně. Změny dozorčí rada VW vysvětlila nezbytností zefektivnit chod společnosti tak, aby byla připravena na výzvy nadcházejících let, což je především elektrifikace aut a digitalizace.

Škoda představila Enyaq Coupé, včetně verze RS

AutoMoto

Automobilka Škoda na výroční tiskové konferenci představila také své ekonomické výsledky za rok 2021. Kvůli nedostatku polovodičů a pandemii koronaviru automobilka Škoda loni zákazníkům na celém světě dodala 878 200 vozů, což je o 12,6 % meziročně méně. Nedostatek čipů způsobil, že Škoda nevyrobila 280 tisíc aut.

Z těch, které dodala, je s obrovským náskokem první model Octavia. Jako jediný se dostal přes 200 tisíc kusů, a tvoří tedy zhruba 23 % prodaných aut.

Foto: Škoda

Dodávky nových škodovek zákazníkům v roce 2021 po jednotlivých modelech

Česká republika je pro automobilku třetím největším trhem, se 79 900 doručenými vozy předstihla i Čínu. Na prvním místě je Německo následované Ruskem.

Největší trhy automobilky ŠkodaPočet dodaných vozů v roce 2021
Německo136 800 vozů
Rusko90 400 vozů
Česká republika79 900 vozů
Čína71 200 vozů
Velká Británie55 800 vozů
Polsko47 100 vozů
Francie31 100 vozů
Itálie25 200 vozů
Španělsko25 200 vozů
Turecko24 600 vozů

Automobilka loni zvýšila nekonsolidovaný čistý zisk o 48 % na 22,41 miliardy korun. Nekonsolidované tržby se snížily o 0,4 % na 422,6 miliardy korun. Výsledky firma zveřejnila na tiskové konferenci a ve výroční zprávě. Za zvýšením ziskovosti stojí zaměření na prodej vozů s vyšší marží.

Foto: Škoda

Dodávky nových škodovek zákazníkům v roce 2021 napříč světem

Letos očekává automobilka značné zatížení provozní činnosti v důsledku války na Ukrajině a výpadků v dodávkách některých dílů. V roce 2022 se k zákazníkům dostane nový model Enyaq Coupé iV, modernizovaný karoq a Fabia Monte Carlo.

Škoda Auto provozuje v České republice tři výrobní závody, vyrábí ale i v Číně, v Rusku, na Slovensku a v Indii, většinou prostřednictvím koncernových partnerství, dále na Ukrajině a v Kazachstánu ve spolupráci s lokálními partnery. Působí na více než 100 trzích. V Rusku nedávno výrobu vzhledem k agresi na Ukrajině zastavila.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám