Hlavní obsah

Nové značky či pravidlo dvou vteřin. Otázek pro budoucí řidiče bude přes tisíc

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Doksy

Pro žadatele o řidičský průkaz chystá ministerstvo dopravy novou generaci testových otázek. S první sadou se budoucí řidiči setkali už před dvěma lety. Teď už je pro ně připraven nový balíček.

Foto: Michael Polák, Právo

Nejen nové testové otázky. Asociace autoškol představila svým členům i nové airbagové vesty pro výuku uchazečů o řidičský průkaz na motocykly

Článek

Nové otázky by měly řidiče prověřit už brzy po Novém roce. Celkem jich má být pětapadesát, zveřejněné ve věstníku ministerstva by měly být v lednu a od února už by s nimi měli pracovat v autoškolách.

Na valné hromadě Asociace autoškol v Doksech u Máchova jezera to ve čtvrtek řekl Milan Janda z odboru agend řidičů na ministerstvu dopravy.

„Bude to asi 35 statických a až dvacet dynamických otázek. Nejsou zaměřené na jedno konkrétní téma, ale zaměřujeme je především na novinky a na to, v čem se nejvíce chybuje. Pro statické otázky jsme vybrali kombinaci zásad bezpečné jízdy, novinek z novely zákona o silničním provozu, která začne platit 1. ledna, a také otázky na nové dopravní značky,“ popsal Janda.

Blikač a troubič. Mentorům a sedmnáctiletým řidičům pomůže mobilní aplikace

Domácí

Jedna z otázek se bude například týkat jízd sedmnáctiletých řidičů s mentory, v další otázce budou muset uchazeči poznat úplně novou dopravní značku Sdílená zóna.

„Jiná otázka se bude týkat bezpečného odstupu mezi vozidly, protože se nově a kompletně mění význam této dopravní značky – a chceme, aby si řidiči vštípili pravidlo dvou vteřin,“ upřesnil Milan Janda.

Celý soubor otázek pro testy v autoškolách podle Jandy v poslední době významně narostl – ze zhruba 850 otázek na více než tisícovku.

S novými otázkami se budou moci seznámit i stávající řidiči. Ministerstvo je totiž plánuje zveřejnit na webu Noveotazky.cz. Zatím tam ale nejsou k dispozici, objevit by se tam měly až po zveřejnění v ministerském věstníku.

Chci řidičák dodělat jinde! Autoškolu lze vyměnit, některé tomu ale neoprávněně brání

Finance

Výběr článků

Načítám