Hlavní obsah

Nové londýnské taxi představeno. Jezdí na elektřinu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Společnost London Taxi Company má nový název. Jmenuje se London EV Company (nebo LEVC, chcete-li) a její nový Cabbie je elektromobil. Musí být.

Foto: LEVC

LEVC TX

Článek

Od 1. ledna 2018 už nebudou v Londýně vydávány licence na taxislužbu nikomu, kdo nebude jezdit s vozem ekologickým, který zvládne ve zcela bezemisním režimu, tedy na elektřinu, ujet alespoň třicet mil (48 km), s emisemi pod 50 g/km CO2. A pokud by měl spalovací motor, tak už pouze s benzínovým.

Foto: London EV Company

LEVC TX

Je tedy jasné, že firma, která má založenou živnost na výrobě taxíků pro Londýn, musí tyto standardy splňovat.

Čínská korporace Geely, která firmu před lety koupila a dnes je majoritním vlastníkem, tak vložila 325 miliónů liber do vývoje nového vozu. Jmenuje se LEVC TX a je to elektromobil, který na jedno nabití ujede 112 km. K tomu má benzínovou jednotku pro zvýšení dojezdu (generátor elektřiny), se kterou ujede až 640 km.

Foto: London EV Company

LEVC TX

Aby auto vyrovnalo vysokou hmotnost akumulátorů, jeho základ je z hliníku. Vzhled kopíruje tradiční „Cabbies“, jen v moderním pojetí.

Zadní dveře se otevírají v protisměru jízdy, a to v úhlu 90°. Zajišťují tak vynikající prostor pro nastupování a vystupování všech pasažérů. Uvnitř je wi-fi, zásuvky pro nabíjení malých přístrojů, a hlavně prostor pro šest cestujících.

Foto: London EV Company

LEVC TX

Auto je samozřejmě velmi tiché, klidné a bohužel i velmi drahé. Přesnou cenu zatím neznáme, ale když i výrobce informuje o tom, že tak drahé auto lze získat celkem sedmi cestami (jedna z nich jsou dotace od britské vlády), pak to určitě levné nebude.

Foto: London EV Company

LEVC TX

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám