Hlavní obsah

Nové BMW řady 5 se kompletně odhalilo

Novinky, Martin Žemlička

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

BMW řady 5, sedan vyšší střední třídy, se kompletně odhalil. Do prodeje se dostane na jaře příštího roku, cenu zatím mnichovský výrobce neoznámil. V nabídce bude sedm motorů, vzhled vozu s kódovým označením F10 se přiblížil starším generacím E39.

Článek

První fotografii nového BMW řady 5 jsme vám představili již v pondělí [celá zpráva], ať už šlo o řízený „únik“ z mnichovské továrny nebo ne, ještě téhož dne v noci BMW vypustilo podrobnosti o novém modelu, oficiální fotografie a video.

V konstrukci vozu se objevují hliníkové slitiny s různými druhy vysokopevnostních ocelí. Příkladem je v tomto směru například použití hliníku pro dveře, kapotu motoru či přední blatníky. BMW tvrdí, že oproti předchozí generaci má karoserie o 55 (!) procent větší tuhost.

Sedm motorů

Výkonové spektrum sedmi motorů je od 135 kW/184 k čtyřválcového turbodieselu modelu BMW 520d po 300 kW/407 dvojitě přeplňovaný osmiválec BMW TwinPower Turbo BMW 550i.

Mezi těmito modely se nachází trojice zážehových šestiválců v modelech BMW 535i (225 kW/306 k), BMW 528i (190 kW/258 k) a BMW 523i (150 kW/204 k). Nechybí samozřejmě ani řadové šestiválcové turbodiesely v modelech BMW 530d (180 kW/245 k) a BMW 525d (150 kW/204 k). Pro všechny je standardem plnění emisních norem EU5.

S výjimkou nejvýkonnějšího BMW 550i jsou všechny modely standardně vybaveny šestistupňovou manuální převodovkou. Na jejím místě se ale může na přání objevit nová osmistupňová samočinná převodovka, jež je standardní výbavou modelu BMW 550i.

U zavěšení podvozku je použita přední náprava s dvojitými příčnými rameny a zadní pětiprvkové zavěšení Integral-V. Poprvé se u BMW řady 5 objevuje elektrický posilovač řízení doplněný funkcí Servotronic. V příplatkové výbavě nechybí tzv. Integral Active Steering, který k proměnnému aktivnímu řízení kol přední nápravy přidává ještě řízení zadních kol, jež se mohou vychylovat v úhlu až 2,5 stupně.

V bezpečnostní výbavě nechybí aktivní tempomat s funkcemi Stop & Go a upozornění před nebezpečně rychle se blížící překážkou, ukazatel rychlostních limitů, hlídání mrtvého úhlu zpětných zrcátek, upozornění na nechtěné opuštění jízdního pruhu, asistent dálkových světel, systém nočního vidění BMW Night Vision s rozpoznáváním osob či couvací kameru.

Příplatková výbava může obsahovat samočinné dovírání dveří, čtyřzónovou klimatizaci, aktivní sedadla či elektricky výklopné tažné zařízení.

V prodeji na jaře 2010

Do prodeje se nové BMW řady 5 s kódovým označením F10 dostane na jaře příštího roku (ve verzi sedan). Prodejní ceny zatím výrobce neoznámil. Později by se měla objevit i karosářská verze kombi a sportovní model s tradičním označením M5.

FOTO: BMW

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám