Hlavní obsah

Nová generace DS 4 nabídne noční vidění i pokus o rozšířenou realitu

Novinky, Daniel Havlina

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Automobilka DS poodhaluje svůj nejnovější přírůstek do rodiny. Do segmentu C-Premium zasáhne s modelem DS 4, který nabídne nové technologie, elektrifikaci E-Tense i konektivitu v interiéru.

Foto: DS

Světelný podpis modelu DS 4.

Článek

Francouzská automobilka DS uvádí, že chce v chystaném modelu DS 4 snoubit luxus a technologie a celé to předvést svým zákazníkům. DS si vytyčilo čtyři oblasti, ve kterým má vozidlo vynikat. Těmi jsou elektrifikace systémem E-Tense, konektivita, komfort a světelný podpis auta.

DS 7 Crossback se v nové edici inspirovalo muzeem Louvre

AutoMoto

DS 4 bude stát na nové vývojové verzi modulární platformy EMP2, která je připravená na částečnou elektrifikaci, ale je lehčí a autu ve finále dodá větší prostor v kabině. Je vyrobena zčásti z lisovaných a kompozitních materiálů.

Pod kapotou se objeví plug-in hybrid, který se bude skládat z řadového zážehového čtyřválce o 180 koních a elektromotoru o 110 koních pro kombinovaný výkon 225 koní. Ten poputuje skrze osmistupňový automat na přední kola. Čistě elektrický dojezd auta uvádí DS na více než 50 kilometrů.

Test elektrifikovaných modelů DS: Baterie dávají, ale i berou

Testy

Nejzajímavější novinkou v konektivitě a technologiích je tzv. rozšířený head-up displej. Jako běžný head-up displej promítne základní informace o jízdě, navigaci nebo bezpečnostních systémech virtuálně cca 4 metry před čelní sklo. DS ho označuje za krůček směrem k rozšířené realitě, kterou už některé dražší značky nabízejí.

Zajímavým systémem je i vylepšené poloautonomní řízení 2. úrovně. Systém DS Drive Assist se objevil už v modelech DS 3 Crossback, DS 7 Crossback a DS 9. V novince DS 4 se ovšem objeví ve verzi 2.0. Nově si bude moct řidič vybrat, kde v jízdním pruhu vůz pojede. K dispozici je i asistent jízdního pruhu a úprava rychlosti v zatáčkách.

Novinkou je i noční vidění, označené jednoduše DS Night Vision, díky němuž řidič v noci lépe a dříve uvidí chodce či zvěř u silnice ve tmě. Vůz má v mřížce infračervenou kameru, která detekuje chodce a zvířata na vzdálenost až 200 metrů.

Foto: DS

Rozšířený head-up displej v modelu DS 4

Posledním pilířem je světelný podpis vozidla, který budou tvořit moderní světelné projektory se systémem DS Matrix LED Vision. Světla budou natáčecí, autonomní a mají pět přednastavených režimů pro město, krajinu, dálnice, nepříznivé počasí a mlhu.

Předpokládá se, že nové DS 4 by mělo spatřit světlo světa do konce tohoto roku. Přesné datum zahájení prodejů ani ceník zatím nejsou na světě.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám