Hlavní obsah

Nissan X-Trail pro horské záchranáře vyměnil kola za pásy, potkat ho můžete v Itálii

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Koncept Nissan X-Trail Mountain Rescue je vybaven pásy pro jízdu po sjezdovkách a nosítky pro přepravu zraněných lyžařů do zdravotnického zařízení. Vystaven je v italském lyžařském středisku Cervinia.

Foto: Nissan

Koncept Nissan X-Trail Mountain Rescue

Článek

Automobilka Nissan se pochlubila novým konceptem postaveným na platformě rodinného SUV modelu X-Trail, který má zdůraznit schopnosti pohonu všech kol e-4ORCE i praktičnost jeho kabiny, která prošla výraznou proměnou.

Začněme ale od toho nejvýraznějšího, což je výměna kol za pásy na obou nápravách. Aby to bylo možné, musela automobilka upravit blatníky, které jsou pořádně vytažené. S instalací pásů výška vozu vzrostla o 23 cm, kvůli čemuž bylo nutné instalovat také boční stupačky pro snazší přístup.

Vůz lakovaný v červené barvě a s výraznými záchranářskými polepy dostal také upravený přední nárazník, do kterého je instalován naviják, výstražná světla nebo siréna. Na střeše je na míru vyrobený nosič pro přepravu evakuačních nosítek, lyží a sněhových lopat.

Nový Nissan X-Trail konečně i v Evropě. Má sedm sedadel, hybrid a čtyřkolku

AutoMoto

Proměnou prošla i kabina, ze které zmizely zadní sedačky a sedadlo spolujezdce, čímž vzniklo místo pro instalaci nosítek pro přepravu zraněných lyžařů. Kabina je přitom stále dvoumístná, neboť za sedačkou řidiče je místo pro zdravotníka, dohlížejícího na pacienta. V kabině navíc vidíme vysílačky, zdravotnické vybavení, navigaci a ovládání výstražných světel.

Automobilka ale vytvořila koncept X-Trail Mountain Rescue především ve snaze zdůraznit vyspělý elektrifikovaný pohon všech kol e-4ORCE, řešený dvojicí elektromotorů. Systém totiž dokáže reagovat na měnící se úroveň přilnavosti během jedné desetitisíciny sekundy a dokáže individuálně rozdělovat výkon na kola podle přilnavosti.

Systém e-4ORCE tak údajně pracuje až tisíckrát rychleji než starší mechanické systémy a posádka si toho ani nevšimne. Systém přitom slibuje zajistit trakci za všech podmínek. Tedy na mokrých městských silnicích, blátivých venkovských cestách i zasněžených horských cestách.

Konceptem X-Trail Mountain Rescue navíc Nissan podporuje kampaň v pěti evropských lyžařských střediscích, která má heslo „Jezdi zodpovědně“. Společnost tak na rizikových místech, kde se stýkají různé sjezdovky, umístí digitální cedule, které vyzývají ke zpomalení a děkují ohleduplným jezdcům.

Nissan slaví 90 let, prosadil se i pod značkou Datsun

AutoMoto

Nissan Ariya přijíždí ve verzi Nismo, nabídne až 429 koní a zvuk Formule E

AutoMoto

Reklama

Výběr článků

Načítám