Hlavní obsah

Nissan slaví sedmdesátku

Novinky, Jaroslav Šimek, Právo

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Japonská automobilka Nissan Motor Co slaví letos sedmdesátiny. V současnosti její závody produkují 2 800 000 aut ročně, z toho skoro polovinu v Japonsku. Jednu ze zatím posledních kapitol historie značky píše od roku 1999 spolupráce v rámci aliance s Renaultem.

Foto: Milan Haluška

Ilustrační foto

Článek

Výsledkem bude stále častější používání společných podvozků. Například na platformě pro novou micru se už brzy objeví přepracovaný Renault Twingo. V rámci oslav se zahraniční novináři také seznámili s druhým největším závodem Nissanu v Japonsku, v Oppamě nedaleko Jokohamy. Ten byl na počátku 70. let průkopníkem v zavádění robotů v japonském automobilovém průmyslu.

Od DATSUN k NISSANU
Prapředek současných automobilů Nissan nesl značku DAT, začáteční písmena tří společníků firmy Kwaishnsha Motor - Den, Aoyama a Takeuchi. První vůz s desetikoňovým dvouválcem opustil výrobní dílnu již roku 1914 a poté následovala dlouhá řada nákladních vozů, až do roku 1931. Při rozhodování o rozšíření výroby o osobní vozy se k původnímu jménu přidala koncovka SUN, jako slunce. Roku 1933 byla na výrobu automobilů Datsun založena společnost Nissan Motor Co, jejímž výhradním vlastníkem se o rok později stala firma Nihon Sangyo. Od jejího jména je také odvozena později užívaná značka NISSAN.

Závod, který jede v dvousměnném provozu a jehož brány loni opustilo více než 400 tisíc nových aut, je svou výkonností srovnáván s nejproduktivnější evropskou automobilkou, kterou je už několik let britský Nissan v Sunderlandu, který vyrábí micru pro Evropu.

A budoucnost Nissanu? Do té dá nahlédnout mezinárodní autosalon v Tokiu. Tam tato automobilka ukáže řadu studií a prototypů, mezi nimiž byl už včera představen nový pohled na víceúčelový vůz příští generace s názvem Serenity, vycházející z kombinace sportovního sedanu a MPV.

Reklama

Související témata:

Související články

Nejrychlejší řidič v Bruselu jel 186 km/h

V belgické metropoli vznikl při víkendové policejní akci zaměřené na kontrolu rychlosti nový rekord. Jak uvádí pondělní tisk, na výpadovce do Laekenu načapal...

Tomahawk za půl miliónu dolarů

Automobilka Daimler Chrysler ohlásila reprodukci motocyklu Dodge Tomahawk, jehož koncepce sklidila velký úspěch na lednovém autosalónu v americkém Detroitu....

Výběr článků

Načítám