Hlavní obsah

Nezávislé autoservisy budou mít přístup k datům automobilek, uzákonil americký stát

Novinky, Marek Bednář

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Americký stát Massachusetts uzákonil možnost přístupu veřejnosti a zejména nezávislých autoservisů k datům, která jsou potřebná pro některé opravy vozidel. Zákon v podstatě znamená, že lidé budou moci i novější auta opravovat svépomocí nebo v nezávislých autoservisech.

Foto: Profimedia.cz

K servisu auta jsou třeba počítače čím dál víc. (Ilustrační foto)

Článek

Nově schválený zákon, který v Massachusetts prošel s velkou většinou hlasů „pro”, je označován jako „právo opravovat své vlastní věci” a dílny i majitelé vozů budou díky němu mít snazší přístup ke všem datům o vozidle. Informoval o tom web Engadget.

Zákon by měl umožnit také vzdálený přístup například pro diagnostické aplikace, přinejmenším u aut, která nějaký vzdálený přístup umožňují. Těch je ale čím dál víc.

Rus se naštval na servis a podpálil svůj zánovní mercedes za čtyři miliony

AutoMoto

Podporovatelé návrhu tvrdili, že „výrobci aut čím dál více omezují přístup k informacím o autech”, což podle nich znamená, že zákazníci jsou nuceni do „dražších oprav u autorizovaných servisů”.

Ovšem každá mince má dvě strany. Podle opozice tento zákon otevře dveře i těm, kteří mají zlé úmysly. Snazší přístup k datům, která u některých aut mohou zahrnovat i polohu, časté trasy či místa, kde se auto pravidelně pohybuje, může znamenat větší pravděpodobnost zneužití např. sexuálními násilníky.

Aplikace v telefonu řekne, co je špatně s vaším autem. Škoda ji už testuje

AutoMoto

V čele odpůrců návrhů byla Koalice pro bezpečná data, kterou podporovaly automobilky, a subdodavatelé vysokých úrovní. Zákon podle koalice „umožní cizím lidem, hackerům a kriminálníkům dostat se k jízdním datům vozidel zákazníků” s tím, že tento návrh „vytvoří nebezpečí na poli datové a kybernetické bezpečnosti”.

Podle schváleného zákona bude přístup k datům pouze takový, aby dovolil nezávislým autoservisům i jednotlivcům pracovat na nových autech, podobně jako na těch starších. Má se týkat dat potřebných k diagnostice závad či k údržbě a má být možný pouze na omezenou dobu. Přesto námitky odpůrců nelze brát na lehkou váhu a je nutné vyvinout co nejlepší zabezpečení.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám