Hlavní obsah

Některé mazdy v USA trpí záhadnou poruchou. Může za to rozhlasová stanice

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Podivné vysílání konkrétní rozhlasové stanice na severozápadě USA patrně rozbilo infotainmenty některých vozů značky Mazda. Někomu nejde přeladit na jinou stanici než tu, která za problém může, jinému nefunguje ani zbytek infotainmentu včetně couvací kamery.

Foto: Marek Bednář, Novinky

Displej infotainmentu v Mazdě 6 SkyActiv-G 165 z roku 2018 (Ilustrační foto)

Článek

S vysíláním, které působí poruchy elektronických zařízení, se Evropan či Američan snad častěji setká ve sci-fi literatuře než v reálném životě. Pro některé majitele vozů značky Mazda v okolí amerického Seattlu to ovšem je už pár dnů realita - jejich auta nedokážou přeladit ze stanice KUOW-FM na frekvenci 94,9 MHz.

Podle webu GeekWire, který informace s odkazem na diskuzní fórum Reddit přináší, to vypadá na problém pro mazdy modelových let 2014-2017. Někdy „jen“ nejde přeladit rádio, jindy nejde použít ani bluetooth, navigace a další funkce. „Vidím logo Mazdy, jako by se systém zapínal. Pořád se restartuje. Vypadá to, jako by se chtěl zapnout, ale nejde to,“ cituje web Stephanie Marquisovou z města Olympia ve státě Washington.

Podle dostupných informací mají řidiči, kteří se s problémem potýkají, společnou jednu věc - v nedávné době poslouchali právě stanici KUOW-FM.

Cedule u parkoviště v Jeseníkách chtěla řidičům zakázat něco, co zákon nezná

AutoMoto

Americká divize Mazdy o problému už samozřejmě ví a vypadá to, že přišla na příčinu. „Mezi 24. a 31. lednem rádiová stanice v oblasti Seattlu posílala obrázkové soubory bez přípon, což způsobilo problém některým mazdám z let 2014-2017 se starším softwarem,“ stojí ve vyjádření.

Problémem se samozřejmě zabývá i stanice samotná, dokonce ho s nadsázkou nazývá „KUOW očistcem“, jelikož tahle stanice je to jediné, co mohou dotčení lidé v autě poslouchat. V článku na svém webu píše, že netuší, proč tomu tak je.

Stanice je dle vyjádření mluvčí Michaely Gianottiové „v kontaktu s firmou Xperi, která vlastní technologie pro HD rádio, a dala jí kompletní přístup ke svým vysílačům, aby vyšetřili příčinu problému“.

Mazda možná potěší fanoušky, patentovala si kupé i sporťák s Wankelem

AutoMoto

Vrátíme-li se k vyjádření Mazdy - proč by rozhlasová stanice posílala obrázky bez přípony? Může to souviset s vysíláním loga rádia, které je samozřejmě obrázkem, a podle webu HDradio.com se takto vysílají např. i přebaly alb, z nichž rádio zrovna hraje nějakou skladbu. Jestli ovšem byl skutečně problém zde, zatím není jasné.

Anketa

Míváte problémy s infotainmentem ve svém autě?
Ano, auto je asijské značky
2,3 %
Ano, auto je evropské značky
13,7 %
Ano, auto je americké značky
2 %
Ano, auto je odjinud
1,1 %
Ne, všechno funguje dobře
43,4 %
Mám v autě jen obyčejné rádio
37,5 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 710 čtenářů.

Reklama

Související články

Test Mazdy MX-5 Anniversary: Oranžový zázrak

Svět může být plný elektrických crossoverů, sdílených beztvarých přibližovadel a cápků s patentem na rozum, kteří vám budou dokola tvrdit, že auto nikdo vůbec...

Výběr článků

Načítám