Hlavní obsah

Nejdražší lak na světě má Rolls-Royce Ghost Elegance

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Dobrý lak je drahý. Výborný lak je velmi drahý. Ale takhle drahý lak si ani nedokážete představit, natož si na něj třeba vydělat. Jeho základem je totiž diamantový prach.

Foto: Rolls-Royce

Rolls-Royce Ghost Elegance Star Dust

Článek

Ve starém Japonsku vynalezli takzvané umění laku, kdy kabinety, stolky a další nábytek lakovali na bárkách na moři, aby se na ně neprášilo. Vrstev bylo až padesát a mezi nimi umělci kreslili slavné japonské motivy. To byly doby, kdy lak stál víc než samotný výrobek.

Zkuste ale dát na Rolls-Royce lak, který bude stát víc než tenhle slavný vůz. Jde to. Samozřejmě že jde. Pokryjte ho plátkovým zlatem a bude určitě zářit do dálky a všichni si budou myslet, že jede šejk nebo hip-hoper. Ale nemá to na lak, který si nechal udělat jeden nejmenovaný zákazník pro svůj model Ghost. I to zlato strčí do kapsy.

Foto: Rolls-Royce

Rolls-Royce Ghost Elegance Star Dust

Foto: Rolls-Royce

Rolls-Royce Ghost Elegance Star Dust

Do laku bylo totiž přimícháno 1000 diamantů rozdrcených na prášek. Ten prášek pak prošel pečlivou kontrolou, aby každý kousek se správně leskl a nebyl jen prachem. A ten prášek byl přimíchán do speciálního laku. Ale až do této fáze uběhly na přípravách dva měsíce!

Pak následovalo pečlivé ruční lakování. A jistě je vám jasné, že lak s diamanty by byl na omak příjemný asi jako smirkový papír. A tak ho překryl ještě transparentní lak. Na něj pak umělec (jinak se to nazvat nedá) nakreslil ručně dvě přesné červené linky. Pokud jste tuhle práci nikdy neviděli, tak se podívejte po internetu, koluje tu několik videí z výroby vozů Rolls-Royce, kde tenhle člověk ukazuje, jak přesnou ruku má.

Foto: Rolls-Royce

Tohle není sůl, to jsou diamanty

V interiéru pak vládně šedá kůže s tmavě hnědým tudorovským ořechem a typickými britskými kárami.

A cena? Ta samozřejmě nebyla zveřejněna.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám