Hlavní obsah

Navigace nebo sms? Co vyrušuje při řízení víc

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Univerzita v Utahu a nadace AAA se rozhodly zjistit, jak moc ovlivňují různé druhy vnějších vstupů pozornost řidiče. Porovnávali, jak moc se lidé nesoustředí na silnici třeba při psaní sms, nastavování navigace rádia apod.

Foto: Volkswagen

Navigace a její ovládání zabere nejvíc pozornosti řidiče.

Článek

Výsledek je dost alarmující. V autech máme sice stále dokonalejší systémy, které toho umí strašně moc, ale bohužel to je na úkor bezpečnosti. Výzkum totiž zjistil, že moderní velké multimediální systémy silně rozptylují pozornost. Nejhůř je na tom Tesla Model S, Audi Q7, Mazda 3, Honda Civic a Volvo XC60. Z opačného konce (pozor – kategorii velmi malé rozptýlení neobsadilo ani jedno auto!), tedy z kategorie mírného rozptýlení musíme zdůraznit vozy Hyundai SantaFe nebo Toyotu Corolla, které známe i z našeho trhu.

Co je nejhorší?

Testy byly velmi jednoznačné a adresné. Výzkumníci vzali 120 řidičů, které posadili do různých vozidel, kde museli provést několik různých úkolů – naladit rádio, zavolat na určené číslo nebo vložit za jízdy do navigace nový cíl.

Tentokrát to vezmeme z těch nejméně rozptylujících k těm nejhorším. Samozřejmě že nejméně rozptylovalo pozornost poslouchání rádia. O kus horší je jeho ladění a vytáčení telefonního čísla. O stupínek hůř pak je psaní sms zprávy. Tou úplně nejhorší činností je zadávání navigačních dat. V tomto případě dokázali někteří figuranti ztratit přehled o jízdě na neskutečných 40 sekund!

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám