Hlavní obsah

Nástupce xsary - Citroën C4 - útočí

Novinky, Andrej Poliak

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

DĚTENICE

Designově musí novinka francouzské automobilky C4 snad na každého zapůsobit jako blesk z čistého nebe. Vyvážené křivky, ať již mladistvě usedlejšího hatchbacku či sportovně agresivního dle Citroënu coupé, nemohou přece nechat chladnými. K tomu připočtěte nové technologie a dostanete zajímavý automobil, jehož případné nedostatky odhalí až dlouhodobější test, než jen kratičké svezení.

Foto: Ivana Kvasnicová
Článek

Představení novinky českým novinářům se odehrálo v Dětenicích u Mladé Boleslavi. Ve vesničce, která se pyšní malebným zámkem a pivovarem se středověkou krčmou s dobovou obsluhou. Právě před krčmou byly k získání prvních jízdních dojmů novinářů připraveny tři vozy v provedení pětidvéřového hatchbacku. Jaké byly?

Prakticky všichni novináři se shodli na kvalitním podvozku, který vozu propůjčuje dobrou stabilitu. Pochvalných slov se dočkaly i pohodlné sedačky. Pravda, na zadních se v případě vyšší postavy řidiče místem rozhodně neplýtvalo. Kritiku z mé strany si vysloužilo až příliš schované ovládání sklopení sedaček. Při krátkém svezení jsem osobně měl možnost vyzkoušet šestnáctiventilový benzínový agregát 1,4 l, který disponuje výkonem 65 kW.

Motorvýkon kW/ot.min.max.toč.moment Nm/ot.minspotřeba l/100 km/hod
1,4i 16V65/5250133/32506,4
1,6i 16V80/5800147/40007,1
2,0i 16V100/6000190/41007,8
2,0i 16V130/6000200/40008,4
1,6 HDi66/4000215/17504,7
1,6 HDi80/4000240/17504,7
2,0 HDi100/4000320/20005,4

Při obsazení vozu třemi lidmi byl motor snaživý. Odpružení vozu bylo měkčí, zkrátka v naprostém souladu s posláním vozu. V coupé Citroën slibuje podvozek s tvrdším sportovnějším odpružením. Dalším bodem, který novináři vyzdvihli, byl design vozu. Zejména odlišení obou modelů v zadních partiích je velmi výrazné a dodává vozům osobitý výraz.

Z motorů si jde vybrat

Na českém trhu bude Citroën C4 v prodeji od 22. listopadu v obou provedeních s nabídkou čtyř zážehových a tří vznětových pohonných jednotek. Výkonové rozmezí nabízených zážehových motorů je od 65 kW v případě agregátu 1,4i 16V, přes 80 kW u 1,6i 16V, 100 kW u 2,0i 16V a až po nejvýkonnější 130 kW motor 2,0i 16 V. Pro příznivce dieselů jsou připraveny agregáty 1,6 HDi 16V s výkonem 66 a 80 kW a 2,0 HDi 16V s výkonem 100 kW.

Pětidvéřový hatchback bude dodáván ve třech stupních výbavy X, SX a SX Pack. Coupé pak ve výbavách X, VTR a VTS. Nejlevnější hatchback C4 X s benzínovou čtrnáctistovkou stojí 410 tisíc korun, nejdražší SX Pack má dieselový dvoulitr a zákazník za ni zaplatí 610 tisíc. Coupé C4 X se zážehovou čtrnáctistovkou bude ještě levnější, prodávat se bude za 395 tisíc korun. Provedení VTS s beznínovým stotřicetikilowatovým dvoulitrem stojí 655 tisíc.

Bezpečnost především

Za uvedenou cenu nabízí céčtyřky bohatou základní výbavu. Všechny verze mají v základu elektronické asistenty ABS, EBD a EBA. Stabilizační asistent ESP je v základu pouze u coupé VTR s motorem 1,6 HDi o výkonu 80 kW a pro všechny VTS, v případě hatchbacku ve výbavách SX a SX Pack s motory 1,6 HDi o výkonu 80 kW, 2,0 HDi a 2,0i s výkonem 100 kW.

Další technické údaje
Zavěšení kol
vpředumodifikovaný McPherson se spodními trojúhelnikovými rameny, nezávislé zavěšení
vzadunezávislé zavěšení s vlečenými rameny se zkrutným stabilizátorem
Brzdykotoučové, vpředu s vnitřním chlazením. Podtlakový brzdový posilovač
Objem zavazadelníku314 l, po sklopení zadních sedadel až 1083.

V základu jsou čelní a boční airbagy řidiče a spolujezdce a okenní vpředu a vzadu. Za boční a okenní airbagy se připlácí 15 tisíc pouze u verze X. Pětice tříbodových bezpečnostních pásů, vpředu s pyrotechnickým předpínačem a omezovačem tahu, dva úchyty ISOFIX či nastavitelné opěrky hlavy na všech sedadlech.

Všechny verze mají v základní výbavě variabilní posilovač řízení, tempomat s omezovačem rychlosti a palubní počítač. Přední parkovací asistent je ve výbavě VTS. Za 26 tisíc korun jím lze vybavit i verze VTS a SX a za 10 tisíc verzi SX Pack.

Natáčecí světlomety v základu VTS

Bixenonové samonatáčecí světlomety, které Citroën v obnovené premiéře představil v nové Cpětce, jsou v základu pouze nejdražšího provedení C4 coupé VTS. Za 35 tisíc korun je lze pořídit i pro hatchback SX Pack. Efektním doplňkem je i panoramatické střešní okno za 27 500 korun.

Další technickou novinkou představenou v modelu C5 je systém varování před neúmyslným opuštěním jízdního pruhu AFIL. Za příplatek 16 tisíc korun bude nabízen pro verzi VTS, která má v základu i detektor stavu tlaku vzduchu v pneumatikách.

Volant s pevným středem

Atraktivní zajímavostí je i volant s pevným středem, kdy se při zatáčení otáčí pouze jeho věnec. Ve středu volantu jsou pak umístěné ovládací prvky základních funkcí vozu. Díky tomuto řešení mohli designéři Citroënu odlehčit palubní desce, která se u některých automobilů díky přemíře tlačítek stává nepřehlednou.

.: Interiér Citroënu C4 okouzlí řešením pracoviště řidiče a volantem s pevným středem. Foto NOVINKY/Andrej Poliak

Čím však Citroën velmi překvapil je řešení pracoviště řidiče. Jeho klasické pojetí s ukazateli rychlosti, otáčkoměrem a dalšími přísroji bylo zcela přepracováno. Na středu volantu tak zůstal jen digitální ukazatel otáčkoměru, zatímco ostatní prvky byly přesunuty do kapličky ve střední části palubní desky u čelního skla.

Multifunkční transparentní displej mění intezitu zobrazení v závislosti na okolních světelných podmínkách. Dobrá čitelnost údajů je zajištěna i při ostrém slunečním světle. Na displeji mohou být zobrazovány kromě základních údajů o rychlosti, teplotě chladící kapaliny, údajů palubního počítače i další funkce včetně ovládání klimatizace a případného navigačního systému NaviDrive.

Zábava na palubě

Již zmíněný systém NaviDrive s sobě skrývá navigační systém GPS, duální GSM telefon s handsfree sadou a audiosystém s měničem na 5 CD. Klalitní hi-fi sestavu pro C4 vyvinula firma JBL. Audiosystém tvoří deset reproduktorů, které jsou propojeny s basovým reproduktorem v zavazadelníku.

Reklama

Související témata:

Související články

Citroën C4: první fotografie a informace

V Ženevě téměř všechny přítomné zaujal koncept Citroën Sport - předskokan modelu C4 a očekávaný nástupce Xsary WRC v rallye. Na podzimním pařížském autosalónu...

Výběr článků

Načítám