Hlavní obsah

Nahlédnětě pod pokličku brněnského salonu

Novinky, Jaroslav Šimek
BRNO

Pro automobilové fajnšmejkry je tu dobrá zpráva: Po dvou letech je tu opět mezinárodní Autosalon v Brně, který tento rok přináší spoustu ochutnávek z automobilového průmyslu. Letos se tato možnost nabídne široké veřejnosti od 7. do 12. června. Návštěvníci zde budou moci zhlédnout všechny novinky z automobilového průmyslu.

Foto: Martina Žáčková

Lyžařský svah ve Zlíně.

Článek

Ve světové výstavní premiéře se v Brně představí nová generace BMW řady 5 a hned po květnové světové premiéře na barcelonském Autosalonu k nám zavítají další dva zástupci z řady Mégane II - kombi a sedan. Trhákem určitě bude supersporťák Ferrari Enzo. Nyní už v abecedním pořádku o tom, co návštěvníky čeká.

Tajené překvapení

Alfa Romeo připravila průřez celou nabídkou včetně nejvýkonnějších verzí GTA v řadách 147 a 156, dále českou premiéru spideru s novou tváří. Největší překvapení, pečlivě tajené, si dovozce nechává až na zahájení Autosalonu.

Audi se pochlubí především novou generací kompaktního modelu A3, v níž se tentokrát objeví i šestiválcový motor o výkonu 250 koní. K vidění bude také nejvýkonnější verze "čtyřkové" řady - sedan S4 a kombík S4 Avant. Z klidu na stovku se dokážou rozjet za 5,6 s a na dvoustovku za 20,6 s. Nová Audi A8 přichází v delším provedení Long.

BMW se opravdu pochlapilo, když světovou premiéru nové "pětkové" řady svěřilo právě Brnu. Ta v designu navazuje na nedávno uvedenou "sedmičku" a je doslova prošpikována tou nejmodernější technikou včetně několika unikátních řešení.

Kabriolet roku 2003

Citroën určitě přiláká svým univerzálním modelem C3 Pluriel. Uživatel si totiž může tento hatchback, na jarní Ženevě vyhlášený za kabriolet roku 2003, upravit k obrazu svému podle momentálních potřeb a nálady, a to na kabriolet, spider či pick-up. [více o C3 Pluriel]

Daewoo chce dát v Brně najevo, že pod křídly nového majitele - General Motors - plně obnovuje svou činnost také u nás. V expozici bude zářit hned několik novinek: hatchback a sedan Kalos, nová vlajková loď Evanda jako nástupkyně Leganzy a též nová Nubira.

Ferrari oslní dvěma novinkami - modely Enzo a odlehčenou verzí kupé 360 Modena s názvem Challenge Stradale. [více o Ferrari Enzo]

Fiat předvede modernizované punto s faceliftem a novými motory včetně unikátního turbodieselu 1.3 JTD Multijet, dále vzhledově pozměněný kabriolet Barchetta a rovněž nástupce seicenta a pandy - pětidvéřové gingo.

Z dílny věhlasného Pininfariny

Ford se ve svém jubilejním, stém roce své existence chce blýsknout především kompaktním velkoprostorovým automobilem Focus C-MAX, kabrioletem StreetKa.

Hyundai v bohaté škále modelů včetně kupé s nastupujícím dvoulitrem CVVT (s plynule proměnným časováním ventilů) předvede jako nejčerstvější novinku modernizovaný model Elantra jak v provedení sedan, tak hatchback. 

Chrysler za jedničku ve své expozici považuje přitažlivé dvoumístné kupé Crossfire s vidlicovým šestiválcem 3.2 l a pohonem zadních kol. Mezi novinkami je připraven rovněž faceliftovaný otevřený model Sebring Cabrio.

Akční modely

Jaguar přichystal premiéru největšího modelu XJ. Jde už o jeho sedmou generaci. I když si udržuje relativně konzervativní vzhled, je tento luxusní automobil vybaven nejmodernějšími technologiemi.

Jeep vyjíždí hned s několika akčními modely a faceliftem modelu Grand Cherokee, který je navíc osazen moderním turbodieselem 2,7 l CRD.

Maserati slibuje, že vystaví (kromě typu Coupé a Spyder) také kupé Tropheo určené pro obdobné závody, jaké se pořádají pod hlavičkou Ferrari Challenge.

Mazda bude mít svůj hit ve čtyřdvéřovém čtyřmístném kupé RX-8, v jehož útrobách je uložen rotační Wankelův motor, který pohání zadní kola.

Mercedes-Benz mezi sériově vyráběnými automobily sází na nový kombík odvozený z nové generace limuzíny třídy E a dále na elegantní otevřený vůz CLK Cabrio.

Vozy pro volný čas

Mitsubishi do centra své expozice umístí nejnovější přírůstek v podobě pětimístného vozu pro volný čas (SUV) s názvem Outlander. Ten je nabízen jak s pohonem kol přední nápravy (2 WD), tak jako čtyřholka (4 WD).

Nissan má svou hvězdu ve sportovním kupé 350Z. Atraktivní vůz z benzinového šestiválce 3.5 l těží 280 koní. Expozice zahrnuje též speciální verze Terrana a X-Trailu i letošní hit Nissanu - nastupující, novou micru.

Opel vystaví v Brně poprvé u nás rodinný flexibilní minivan Meriva, dále dvoumístný kabriolet Speedster 2.0 Turbo, Vectru GTS Turbo se shodným motorem, avšak s mírně sníženým výkonem proti Speedsteru. V centru pozornosti však zřejmě bude velký luxusní hatchback s názvem Signum, postavený na platformě nové vectry.

Peugeot chce ještě letos nabídnout tuzemským zájemcům další dva atraktivní modely - nejrychlejší "dvěstěšestku" pod označením RC a elegantní "třistasedmičku" CC (Coupé-Cabriolet) s pevnou elektricky skládanou střechou.

Auto letošního roku

Porsche upozorní ve své expozici na svůj opravdu netradiční model - sportovní SUV Cayenne. V nejvýkonnější verzi Turbo s vidlicovým osmiválcem 4.5 l (450 k) přeplňovaným dvojicí turbodmychadel zrychluje z klidu na stovku za 5,6 s a dosahuje rychlosti až 266 km/h.

Renault pokračuje v radikální obměně své rozkošaté řady Mégane. Po hatchbacku - evropském autě roku 2003 - a modelech Coupé-Cabrio a Scénic se nyní v Brně předvede další dvojice: Mégane II sedan a kombi. Ale debutovat tam budou i nové Kangoo a pozměněné Clio v nejdravější dvoumístné úpravě 3.0 V6 24 V (255 k), které zrychluje z 0 na 100 km/h za 5,8 s

Saab přispěje do vějíře novinek  brněnského Autosalonu nejvýkonnější verzí Aero v řadě 9-3 Sport Sedan. Pod kapotou se skrývá přeplňovaný benzinový dvoulitr o výkonu 209 koní.

Modely s přídomky

Seat, který se začal prezentovat jako výrobce sportovně a dynamicky laděných osobních aut, připravil pro Brno "nejostřejší" ibizu s přídomkem Cupra R. Ta se prakticky beze změny objeví v sériové výrobě. Historicky nejrychlejší sériově vyráběný Seat - Leon Cupra R - zaznamenává další vývojovou fázi: vyjíždí s novým motorem o výkonu 225 koní, který mu propůjčuje zrychlení z 0 na 100 km/h za necelých sedm sekund.

Smart dává na vědomí veřejnosti, že se modelová nabídka rozšiřuje o roadster. Pod jeho kapotou se nachází přeplňovaný benzinový tříválec 0.7 l, který mu propůjčuje zrychlení z klidu na stovku za 15,5 s a maximální rychlost 155 km/h.

Subaru mezi svými tradičními čtyřkolkami uvítá v Brně v české premiéře model Baja, odvozený od pětimístného vozu Legacy. Téměř pětimetrový automobil, který se vyrábí v USA, je jakýmsi křížencem sportovní limuzíny a čtyřdvéřového pickupu. Pohání ho čtyřválcový plochý motor (boxer) o objemu 2.5 l a výkonu 165 k.

Prestižní verze

Škoda Auto zdůrazní ve své expozici mimořádný význam své modelové řady Fabia, a to prestižní soutěžní verzí WRC. Největší "štikou" mezi "civilními" fabiemi, která dostala skvělý přeplňovaný diesel 1.9 TDI-PD, je verze RS. Na druhé straně výkonového spektra této řady se objevují další novinky - fabie s benzinovým tříválcem 1.2 l (64 k), už vybaveným čtyřventilovou technikou, a koncernovým turbodieselem 1.4 l (75 k).

Volkswagen odhalí poprvé v ČR hned čtyřlístek nových modelů: Touarega jako komfortnějšího sourozence Porsche Cayenne, dále dva vany - menší Touran a největší Multivan, odvozený od další, nastupující generace populární řady Transporter - a také otevřený vůz New Beetle Cabrio.

Volvo doplní řadu S60 o nejvýkonnější verzi R, která získává ze dvouapůllitrového přeplňovaného pětiválce 300 koní. Výstavní debut si v Brně v české premiéře odbude také faceliftovaná vlajková loď této značky - sedan S80 - a luxusní SUV XC90.

Typ vozidlaCena (Kč)
Alfa Romeo 147GTA979 000
Audi A3od 560 000
Audi S4od 1 750 000
Citroen C3 Pluriel 1.4zhruba 500 000
Daewoo Kalosod 244 900
Daewoo Evandaod 549 000
Ferrari Challenge Stradale5 500 000
Ferrari Enzokolem 25 mil.
Ford StreetKa 1.6639 000 Kč
Hyundai Coupé 2.0 CVVT649 900
Jaguar XJ 3.0 V62 295 000
Kia Opirus990 000
Mazda RX-8kolem 1,3 mil.
Mercedes-Benz CLK Cabrio1 379 000
Mercedes-Benz E Kombi1 266 000
Mitsubishi Outlanderod 698 500
Nissan 350Zzhruba 1,3 mil.
Opel Merivaod 389 900
Porsche Cayenneod 2 227 000
Renault Clio 3.0 V6 24V1 330 000
Saab 9-3 Sport Sedan Aero 2.0T1 174 000
Smart Roadster499 000
Škoda Fabia WRCkolem 20 mil.
Škoda Fabia RS495 000
Škoda Fabia 1.2 HTP 12Vod 294 900
Škoda Fabia 1.4 TDI-PDod 376 900
VW Touaregod 1 429 000
VW Touranod 599 000
Volvo S60 Rod 1 690 000

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám