Hlavní obsah

Na elektromobil až 300 tisíc. Obce a úřady mohou žádat dotace na auta s alternativním pohonem

Ministerstvo životního prostředí dá 600 milionů korun na nákup aut s alternativním pohonem pro obce, úřady, školy, veřejnoprávní instituce nebo neziskové organizace.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Kia EV6

Článek

Na osobní elektromobil mohou získat až 300 000 korun a až půl milionu korun na nákladní elektromobil či osobní vůz s vodíkovým pohonem.

U elektromobilů mohou žadatelé dostat i 30 000 korun na pořízení takzvané chytré dobíjecí stanice. O příspěvek lze žádat prostřednictvím Státního fondu životního prostředí ČR od příštího týdne do poloviny prosince roku 2023.

S dotací si mohou žadatelé pořídit i střední nákladní auta, motorky, minibusy s elektrickým motorem nebo pracovní stroje. Podpora vodíkového pohonu se zatím týká jen osobních aut, uvedli zástupci ministerstva. Zájemci musí vozidla, na která získají dotaci, pořídit nejpozději do poloviny roku 2025.

Extrémní růst cen lithia brzdí snahy zlevnit elektromobily

AutoMoto

Dotace z Národního plánu obnovy, které bude rozdělovat Národní program Životní prostředí, mají pomoci srovnat vyšší prodejní cenu aut na alternativní pohon oproti autům s benzinovým či naftovým motorem.

Současně by měly veřejným zadavatelům pomoci s požadavky plynoucími z připravovaného zákona o podpoře nízkoemisních vozidel, který jim bude ukládat povinnost nakupovat určité procento vozidel s alternativním pohonem.

Zákon by měl platit ještě letos, uvedli zástupci ministerstva. Nynější výzva ohledně příspěvků na nákup aut na alternativní pohony není první takovou výzvou ministerstva, je podle něj ale výjimečná výší vyčleněné částky.

Prodej aut do zásuvky se loni ve světě zdvojnásobil na rekordních 6,6 milionu

AutoMoto

„Od roku 2016 byly vyhlášeny čtyři dotační výzvy s celkovou alokací 400 milionů korun. Celkově jsme tak podpořili nákup přes 600 elektromobilů a více než 160 vozidel na CNG (stlačený zemní plyn),” uvedl ředitel Státního fondu životního prostředí ČR Petr Valdman.

Očekává, že díky nové výzvě úřad podpoří dalších zhruba 1500 vozidel a 200 dobíjecích stanic.

Reklama

Výběr článků

Načítám