Hlavní obsah

Modernizované BMW X5 dostalo pancéřovanou verzi

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Obrněná verze BMW X5 má navíc ochranu kabiny z ocelových plátů a neprůstřelné sklo. Odolá palbě z ručních zbraní a spodek vozu i nádrž jsou chráněny proti výbušninám.

Foto: BMW

BMW X5 Protection VR6

Článek

Na první pohled není na tomto tmavomodrém BMW X5 nic zvláštního – prostě modernizovaný kousek, který se představil už před několika měsíci. Nenápadnost však je první součástí jeho obrany – jde o obrněnou verzi, nazvanou X5 Protection VR6.

Základem je verze M60i s 530k osmiválcem, do boků vozu, střechy, za druhou řadu sedadel a do přepážky mezi motorem a kabinou však přibyly pláty vysokopevnostní oceli. Spolu s balistickým sklem tvoří ochrannou kapsli, která má odolat střelám z ručních zbraní; přesné specifikace automobilka z pochopitelných důvodů nezveřejnila.

Zespoda je vůz chráněn proti výbušninám, chráněna je také palivová nádrž, kterou v případě průstřelu dokáže speciální obal zacelit. K mání je i dodatečná ochrana spodku vozidla či silnější pancéřování střechy. Také je možné vůz mít s majáky a sirénou a standardem je interkom sloužící ke komunikaci osádky s lidmi venku.

Po stránce jízdní techniky je tu vylepšené odpružení a brzdový systém, který si dokáže poradit s hmotností navíc. Kolik vůz váží, automobilka nezveřejnila, sdělila však, že X5 Protection VR6 zrychlí na stovku za 5,9 sekundy, že nejvyšší rychlost je 211 km/h a normovaná spotřeba činí 13,4 l/100 km.

Vůz se bude vyrábět tam, kde civilní X5 – v továrně ve Spartanburgu v Severní Karolíně. První zákazníci ho dostanou v únoru 2024.

BMW X5 a X6 mají po modernizaci větší výkon a jiný vzhled zvenčí i uvnitř

AutoMoto

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám