Hlavní obsah

Místo plastů řepa, rýže nebo kokos, zní ze škodovky

Škoda na prototypu Octavie prezentuje výsledky vývoje udržitelných materiálů. Uvnitř nových škodovek bychom se tak brzy mohli dočkat třeba prvků z kokosových vláken.

Foto: Škoda Auto

Prototyp Škody Octavia se speciálními materiály v interiéru

Článek

Téma udržitelných materiálů v interiérech zní automobilovým průmyslem čím dál více. Do jisté míry tak dohání módní průmysl, kde už je nějakým rokem skoro až nevhodné použít na módní přehlídce materiál z neobnovitelných zdrojů.

Za určitou módní přehlídku lze považovat i model octavie, kterou automobilka prezentuje jako demonstraci možného, co se nových materiálů v interiérech aut týká.

Volvo přestane používat kůži v interiérech

AutoMoto

Podlaha a pravý bok na voze chybí s cílem umožnit designérům a konstruktérům ničím neomezený pohled do interiéru. Tvůrci zde nové materiály zpracovávají a prověřují, zda jsou příjemné na dotyk a mají dobrý tvar.

Obložení dveří a sloupky vozu jsou vyrobeny z tkaniny na bázi traviny ozdobnice, na dveřních panelech a přístrojové desce se používají plátky cukrové řepy.

Právě řepa se podle zástupců automobilky jeví jako mimořádně vhodný materiál. Jejich pomocí například autoři tvoří v interiéru charakteristický design.

Škoda chystá elektrickou ofenzivu, další čtyři elektromobily mají udržet pracovní místa

AutoMoto

Automobilka odebírá tento materiál přímo z cukrovaru Dobrovice nedaleko hlavního závodu v Mladé Boleslavi. „Takto je možné se vyhnout dlouhým dodavatelským řetězcům a optimalizovat uhlíkovou stopu,” zní v prohlášení.

„Klademe si mnohem širší cíle, než jsou pouze naše flotilové emise CO2,“ nastiňuje Johannes Neft, člen představenstva za oblast technického vývoje.

„Sázíme tak důsledně i na výzkum a používání ekologicky získávaných materiálů. Například prověřujeme, jak bude v budoucnu možné využívat materiály, jakými jsou třeba kokosová vlákna nebo rýžové slupky,” dodal Neft.

Foto: Škoda Auto

Prototyp Škody Octavia se speciálními materiály v interiéru

Foto: Škoda Auto

Prototyp Škody Octavia se speciálními materiály v interiéru

Reklama

Výběr článků

Načítám