Hlavní obsah

Microlino Lite dosáhne jen 40 km/h, řídit jej ale někde mohou už 14letí

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Malé městské autíčko Microlino, které navazuje na legendární isettu, dostalo novou verzi Lite. Ta sice neoslní parametry, za volant se ale budou moci usadit i teenageři s řidičákem na moped.

Foto: Micro Mobility

Microlino Lite

Článek

Microlino, elektrické městské autíčko vyráběné italskou společností Micro Mobility Systems, se dočkalo nové verze. Na ženevském autosalonu byl představen model Microlino Lite, který (jak už název napovídá) vstupuje do světa bezemisní a stylové městské mobility.

Po designové stránce je Microlino Lite stále moderní interpretací ikonického Iso Isetta z padesátých let, ke změnám ale došlo pod kapotou. Zatímco klasický model je osazen elektromotorem o výkonu 17 koní, který umožňuje dosažení rychlosti 90 km/h, model Lite má elektromotor o výkonu 12 koní, který umožní dosáhnout rychlosti maximálně 40 km/h.

Vůz, který byl nyní představen na ženevském autosalonu, tak spadá do segmentu lehkých čtyřkolek L6e, podobně jako populární Citroën Ami a jeho sourozenci z koncernu Stellantis, tedy Opel Rocks a Fiat Topolino.

Microlino je znovuzrozené BMW Isetta, legendární vozítko s jedinými dveřmi

AutoMoto

V Česku od 15 let

Díky zařazení do kategorie L6e je model dostupný i lidem, kteří ještě nejsou plnoletí. Minimální věk se v jednotlivých evropských státech liší, například ve Francii a Itálii je však možné tyto vozy řídit již od 14 let.

V Německu, Švédsku, Rakousku nebo Španělsku je potřeba stáří minimálně 15 let a ve většině dalších zemí lze tato vozítka řídit od 16 let. V Česku je potřeba mít řidičské oprávnění pro skupinu AM, tedy moped, které lze získat od 15 let.

Model Lite se pak od klasického modelu liší jen několika drobnostmi. Například karoserii mohou zdobit pouze barvy Venice Blue a Berlin Anthracite. Drobné dekory jsou vyvedeny oranžovou barvou.

Zájemci si mohou zvolit mezi baterií s kapacitou 5,5 kWh a 11 kWh, přičemž menší nabídne dojezd 100 km, větší pak 180 kilometrů. Menší baterii lze nabít na 80 procent za dvě hodiny, větší za čtyři hodiny.

Ceny modelu zatím nebyly zveřejněny, podle Carscoops už ale společnost nabízí měsíční pronájem vozítka za 149 švýcarských franků (cca 3961 Kč), zatímco velké microlino vyjde na 157 franků (cca 4174 Kč) měsíčně.

Klasické microlino si však zájemci mohou nyní objednat i za cenu od 16 490 švýcarských franků (438 365 Kč), verze Lite tak bude jistě o něco málo dostupnější. Do prodeje by měla vstoupit během jara tohoto roku.

Nový Renault 5 E-Tech přijíždí jako stylový elektromobil s nádechem retra

AutoMoto

Renault přiveze do Ženevy divoké elektrické koncepty včetně sněžného skútru

AutoMoto

Reklama

Související témata:
Microlino

Výběr článků

Načítám