Hlavní obsah

Mercedes prý zvažuje zrušení třídy A

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V roce 2011 skončí životnost současné generace Mercedes-Benzu třídy A. Už nyní však mají manažeři značky těžkou hlavu z toho, zda tato řada má pokračovat, nebo se stane jen slepou větví.

Článek

Od roku 1997 se prodalo více než 1,5 miliónů kusů tohoto vozu. Jenže nyní už to s prodeji není tak slavné. Výroba a především konstrukce náročné sendvičové struktury, která při nárazu zasouvá motor pod podlahu vozu, automobil neúměrně prodražuje. Mercedes dnes na voze sice netratí, ale nechávat ve výrobě něco, co se jen horko-těžko prosazuje na trhu a tržby jsou z něj minimální, to chce velké přemýšlení.

Mluvčí automobilky dotaz redaktora Automotive News o ukončení výroby řady A nekomentoval.

Pohnutá historie

Mercedes-Benz třídy A to neměl za svého života vůbec lehké. Především byl neustále pod palbou kritiky za svou cenu, která není nijak nízká. V ČR se prodává od 462 000 Kč, což je cena, za kterou se dá koupit o třídu větší automobil. Také příplatková výbava stojí více než u konkurence, takže není problém se u tohoto vozu dostat na cenu třeba kolem 800 000 Kč.

Dalším velkým problémem byl losí test, který absolvovala první generace v roce 1997. Tehdy se do vozu opřela fyzika a převrátila jej na střechu. Od té doby všechny vozy této řady mají v základní výbavě ESP, ale to "kainovo znamení" už z automobilu smýt nejde.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám